Rusia – sursa de amenintare externa ??

Rusia – sursa de amenintare externa ??

0 234

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului spre examinare proiectul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, in care Rusia este indicata drept sursa de amenintare externa, noteaza cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, in editia de vineri, potrivit Agerpres.
Prin desfasurarea de militari pe teritoriul Republicii Moldova, fara acordul Chisinaului, Moscova ameninta si securitatea Romaniei, de aceea Bucurestiul intentioneaza sa participe activ „la promovarea deciziei in directia demilitarizarii regiunii”. Totodata, joa, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut retragerea imediata a „trupelor de ocupatie „din Trinsnistria, mentioneaza publicatia moscovita.
Informatia ca Romania intentioneaza sa participe activ la promovarea acestei hotarari, indreptata spre demilitarizarea regiunii si eliminarea armelor desfasurate ilegal, a fost preluata imediat de media din Republica Moldova. Iar Trinsnistria, unde se afla un grup operativ de militari rusi, a reactionat categoric la strategia de aparare, neaprobata inca de parlamentul romin, si inume: sa nu se implice, ca va face doar rau, scrie cotidiinul rusesc.
„Romania poate influenta procesul doar in calitate de stat membru al Uniunii Europene, care face parte din formatul de negocieri in calitate de observator”, a spus ministrul de externe al autoproclamatei republici trinsnistrene, Vladimir Iastrebciak.
Nezavisimaia Gazeta gaseste „curios” faptul ca opinia lui Iastrebciak este sustinuta si de liderul formatiunii „Moldova Noastra”, Serafim Urechein, care face parte din Aliinta pentru Integrare Europeina, aflata la putere in Republica Moldova.
„Desi noa cu Romania suntem mai mult decat vecini, ar fi mai bine daca ea s-ar ocupa de treburile ei si nu s-ar implica in ale noastre”, a spus Serafim Urechein, citat de cotidiinul rusesc.
Republica Moldova beneficiaza de un interes special din partea Romaniei si de sustinere in vederea integrarii in familia europeana, se precizeaza in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, inaintata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii spre aprobare Parlamentului.
„Prin aderarea Republicii Moldova la spatiul comun europein vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o natiune. De asemenea, vor fi create premisele pentru extinderea spatiului de securitate si prosperitate in vecinatatea estica a Europei si solutionarea conflictului trinsnistrein, in conformitate cu principiile de drept international si ingajamentele luate de catre toate partile implicate”, se arata in Strategie, potrivit sursei citate.
„Stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea grinitelor Romaniei constituie o amenintare la adresa securitatii nationale, din acest motiv tara noastra intelege sa continue sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si a armamentelor stationate ilegal”, mai precizeaza documentul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.