S-a confirmat luna februarie 2024 cea mai caldă de când se fac...

S-a confirmat luna februarie 2024 cea mai caldă de când se fac înregistrări

0 246

Potrivit datelor Serviciul Uniunii Europene pentru Climă Copernicus, februarie 2024 este a noua lună consecutivă cînd temperaturile globale au depăşit maxime record.
În buletinul lunar al Serviciul European pentru Climă, publicat azi, s-a prezentat o nouă serie de cifre şocante:
„…cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna trecută a fost cu 1,77°C peste temperatura medie a lunii februarie din perioada 1850-1900.
Timp de patru zile, între 8 şi 11 februarie, temperaturile au depăşit chiar şi cu 2°C nivelurile preindustriale.

În Europa, temperaturile din această iarnă au fost cu 3,3 grade peste normalul perioadei, iar vreme remarcabil de caldă a fost înregistrată în întreaga lume, din America de Nord până în Vietnam şi în cea mai mare parte a Americii de Sud.
Şi temperatura medie a oceanelor, care acoperă 70$% din suprafaţa Pământului, a atins un nou maxim istoric, pentru toate lunile la un loc, cu 21,06 grade Celsius în februarie, excluzând zonele din apropierea polilor”
se mai arată în comunicatul Serviciului European pentru Climă.
Specialiștii de la „Copernicus” consideră că „...această încălzire reprezintă o ameninţare directă pentru viaţa marină şi poate reduce şi capacitatea de absorbţie a emisiilor de gaze cu efect de seră în mări”.
Statistic, luna februarie „este a noua lună consecutivă când temperaturile globale au depăşit maxime record”.
În comunicatul Serviciului European pentru Climă se mai arată că „ţările lumii nu reuşesc încă să-şi respecte angajamentele privind reducerea poluării”.
Din câte se pot obseva asistăm la un comportament extrem de divers din partea țărilor față de cunoscută marotă (pentru unii) a încălzirii globale. Sunt țări care ignoră total acest concept al „încălzirii globale” datorită poluării (China) sau țări (din Europa) care se aliniază măsurile preconizate pentru reducerea emisiilor poluante (cu niște costuri imense pentru populație și economie).
În istoria planetei se cunosc alternanțe intre cald și frig care s-au tot repetat, fără ca viața pe planetă să dispără.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.