S-a descoperit motorina care creste in copaci
Omenirea cauta tot felul de solutii pentru obtinerea de combustibil alternativ care sa suplimenteze deficitul acut de resurse de care mai dispune planeta noastra.
O ciuperca de copac ar putea oferi combustibil ecologic ce poate fi pompat direct in rezervoarele masinilor, spun oamenii de stiinta americani. Organismul, descoperit in jungla din Patagonia, produce in mod natural un amestec de chimicale ce este foarte asemanator cu motorina.
“Acesta este singurul organism care s-a descoperit ca produce o asemenea combinatie de substante”, declara Gary Strobel, biolog al Universitatii Montana, cel care a condus cercetarile.
In principiu, biocombustibilul este un inlocuitor atractiv al celui fosil. UE a stabilit un obiectiv pentru biocombustibil de 5,75% pana in 2010 si 10% – 2020.
Cu toate acestea, criticii apreciaza ca actualele forme de biocombustibil abia daca reduc emisiile de gaze cu efect de sera, dar produc cresterea pretului la mancare si defrisari. Producerea de biocombustibil sustenabil este un nou obiectiv, iar acum expertii se apropie.
Ciuperca, numita Gliocladium roseum, creste in interiorul ulmului (Eucryphia cordifolia) in Patagonia de nord, si produce o serie de molecule de hidrocarbon ce practic sunt identice cu compusii din combustibilul fosil. Detaliile studiului vor fi publicate numarul din noiembrie al revistei “Microbiology”.
Multe organisme simple, precum algele, produc chimicale similare hidrocarburilor, dar potrivit lui Strobel, nici una nu produce compusul