S-a lansat Comunitatea virtuală online ‘Românii de pretutindeni’
În cea de-a doua zi a Săptămânii mediului asociativ ÅŸi mass-mediei de expresie românească din afara graniÅ£elor ţării, organizată la Mangalia de Departamentul Politici pentru RelaÅ£ia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în cadrul evenimentului ''Diaspora Estival'', marÅ£i a fost lansată platformă inovativă de comunicare în mediul online – Comunitatea ''Românii de pretutindeni''.
Evenimentul a avut loc în prezenÅ£a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, iniÅ£iatorul ÅŸi susÅ£inătorul acestui proiect realizat cu sprijinul platformei Google + Hangouts.
Prima conectare cu liderii asociaÅ£ilor ÅŸi organizaÅ£iilor româneÅŸti din Roma, Castellon ÅŸi Nürnberg ÅŸi implicit inaugurarea comunităţii virtuale a avut loc marÅ£i după-amiază, chiar în cadrul workshopului ''Asociativitate'' ai cărui moderatori au fost ministrul Cristian David, secretarul de stat Stejărel Olaru ÅŸi directorul general al DPRRP – Alina Hagima.
''Mă bucur că folosind tehnologia modernă avem posibilitatea să interacÅ£ionăm oriunde ne-am afla, oriunde se află un român ÅŸi vrea să obÅ£ină o opinie, să-ÅŸi spună cuvântul sau să ceară sprijin pentru punerea în valoare a unei idei generoase pentru comunitatea lui sau pentru comunităţile din diaspora. Acesta este momentul din care începem să construim o comunitate activă ÅŸi participativă – 'Românii de pretutindeni''', a spus ministrul.
În cadrul seminariilor succesive, derulate marÅ£i, cu temele: ''Priorităţi în relaÅ£ia cu românii de pretutindeni'' ÅŸi ''Plan de acÅ£iuni DPRRP'' au fost reafirmate, de către reprezentanÅ£ii diasporei, necesităţile organizaÅ£iilor pe care le reprezintă pentru a realiza un militantism identitar eficient, cele mai multe aspecte referindu-se la sistemul deficitar de finanÅ£are a proiectelor ÅŸi sincopele în relaÅ£ia cu autorităţile tutelare din România.
În replică, ministrul Cristian David a argumentat că se caută cea mai bună soluÅ£ie pentru bugetarea proiectelor ce se adresează ÅŸi sunt în sprijinul comunităţilor româneÅŸti de peste hotare. ''Noi nu discutăm despre un minister de sine stătător. Avem o situaÅ£ie de tranziÅ£ie. Un ministru delegat ÅŸi o structură departamentală în cadrul MAE, un secretar de stat ÅŸi o arhitectură organizaÅ£ională care modelează ÅŸi coordonează strategia interinstituÅ£ională de susÅ£inere a comunităţilor româneÅŸti din diaspora prin integrarea a 18 instituÅ£ii de stat. Acum lucrăm să punem la punct un buget pentru 2014 ÅŸi s-ar putea să vedem că de la cele 2 milioane de euro, anul viitor să avem 5,5 sau 10 milioane de euro, prin disponibilitatea altor instituÅ£ii implicate, să susÅ£ină proiecte. Dacă am spus că vom face o convergenţă bugetară, o vom face ÅŸi tot aÅŸa sper că într-un timp rezonabil, poate chiar la anul, vom organiza Congresul Mondial al Românilor de Pretutindeni. Vom rezolva problema la nivel naÅ£ional de reprezentativitate ÅŸi la nivel internaÅ£ional, iar consiliile naÅ£ionale vor fi parteneri de dialog ai ambasadelor'', a subliniat Cristian David.
Ministrul a mai spus că în viitoarea schemă de bugetare a proiectelor comunitare va susÅ£ine aplicarea regulii paritare de 60% pentru comunităţile româneÅŸti istorice din Serbia, Ucraina ÅŸi Republica Moldova ÅŸi 40% pentru comunităţile din Occident.
La evenimentul ''Diaspora Estival'' participă peste 120 de reprezentanÅ£i ai organizaÅ£iilor româneÅŸti din diaspora, activiÅŸti sociali, ziariÅŸti, oameni de cultură ÅŸi lideri de opinie din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii ÅŸi Irlandei de Nord, Italia, Spania, Olanda, Turcia, Canada, SUA, Australia, Cipru ÅŸi Israel. AGERPRES