S-a mai născut un monstru
Acesta nu este un articol despre politica românească şi despre politicieni români.
Acesta este un articol despre diavol şi avatarurile sale.
Zilele trecute a apărut în media autohtonă un titlu năucitor, care a reuşit să ia faţa ştirilor despre războaiele politice interne.
“Averea lui Daniel Dines o depășește pe cea a lui George Soros, potrivit Bloomberg”.
Iată extrasul de conţinut:
“Co-fondatorul UiPath Daniel Dines cucerește topurile de miliardari, după listarea companiei pe bursa de la New York. Românul a ajuns pe locul 346 în topul miliardarilor Bloomberg, chiar deasupra miliardarului filantrop George Soros.
Dines, în vârstă de 49 de ani, are acum o avere de 7,63 miliarde de dolari, după un plus de aproape 3 miliarde de dolari, în baza prețului de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursă.
Miliardarul ungar George Soros se află chiar sub Dines, în topul Bloomberg, pe locul 347, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari”.
Consecvenţi cu triumfalismul nostru păgubos, de victorioşi prin procură, ne-am grăbit să transformăm anomalia unui fenomen bursier de pe Waal Street într-un mare succes naţional, românesc.
Pe mine ştirea nu m-a bucurat deloc! S-a mai născut un monstru! Că el e român, cu atât mai rău!
Multi-milionarii în valută forte sunt monştri în devenire. Multi-miliardarii sunt, deja, monştri împliniţi.
Marele pericol al acestor vremuri este puterea uriaşă dobândită pe persoană fizică de unii indivizi, prin acumularea unor averi aberante.
Nişte banali, uneori bizari, pe care nimic nu-i recomanda ca supermeni în adolescenţă (vezi biografiile lor scrise ori ecranizate), au fost îmbogăţiţi urieşeşte peste noapte după formule de multiplicare financiară ce sfidează orice raţiune şi normalitate. Ca nişte găuri negre create de diavol pentru a-şi depozita în ele, pe post de bănci incontrolabile, resursele sale de manevre pernicioase, aceşti protagonişti de clasamente Forbes şi Bloomberg nu mai au nimic autentic din fiinţele umane genuine ale proiectului planetar iniţial. Ei par creaţi artificial şi trimişi printre noi expre pentru o deturnare spre catastrofă.
Jeff Bezos (Amazon) – 193 miliarde dolari, Elon Musk (Tesla) – 185 miliarde dolari, Bill Gates (Microsoft) – 145 miliarde dolari, Mark Zuckerberg (Facebook) – 111 miliarde dolari.
I-am selectat pe primii, cei mai cunoscuţi. Care, dacă analizaţi, se ocupă toţi de tehnologizare, adică, într-un fel sau altul, de metamorfozarea oamenilor în roboţi. De transformarea acestora în nişte asistaţi, dependenţi de progresul tehnologic până la pierderea celor mai elementare abilităţi de supravieţuire prin ei înşişi.
Asistăm la o degradare a fiinţei umane pe care noi singuri, sinucigaşi, prin lene şi lipsă de viziune, o finanţăm.
Oamenii s-au obişnuit să trateze cifrele ca pe un auxiliar grafic. De-asta, cei mai mulţi dintre ei nici nu se obosesc să încerce a-şi reprezenta conţinutul pe care acestea, uneori, îl îmbracă.
V-aţi gândit vreodată ce-ar însemna să aveţi mâine, în cont, 1 milion de dolari? Dar 10 milioane? Dar 100 de milioane? Dar un miliard? Pe cei mai mulţi acest joc, limitat doar la nivelul imaginaţiei, i-ar tulbura până la idealizarea riscului sau până la demobilizare.
Să ai, însă, nu un milion, ci miliarde, asta ia minţile! Să le ai, nu să le visezi!
Este precum consumul de alcool. În doze homeopatice, până la moderat, poate face bine. Tonifică, stimulează imaginaţia, eliberează de frici şi complexe. Să le numim pe toate acestea “efectul acumulărilor de până la un milion”. Când, însă, se depăşeşte pragul milionului şi vorbim de miliard(e), totul se transformă în nebunie. În mai mult decât poate suporta fiinţa umană. Intervine intoxicarea bahică, coma alcoolică, înfloresc coarnele şi irup copitele. În această nouă stare omul încetează a mai fi om. El devine monstru.
Să nu mai şti ce să-ţi doreşti pentru că tot ce se putea cumpăra ai cumpărat. Iar simţurile tale s-au tocit într-atât încât senzaţiile normale de fericire nu mai pot ajunge până în lăuntrul tău. Aceasta este eterna dramă a saţietăţii. Trebuie să inventezi noi mize. Noi emoţii. Cum ar fi aceea de a încerca să schimbi lumea după toanele tale.
Toţi aceşti monştri, aceste avataruri ale diavolului, se prezintă iniţial ca buni samariteni. Intenţiile lor sunt nobile, ei vor să fie de folos civilizaţiei. Bill Gates contribuie la perfecţionarea computerelor prin lansarea Microsoft Office, Mark Zuckerberg inventează Facebook pentru o mai bună comunicare între oameni, George Soros creează Fundaţia pentru o Societate Deschisă care îşi declară drept ţel promovarea guvernărilor democratice, apărarea drepturilor omului și susţinerea reformelor legale și sociale. Ce glazură greţoasă! Câtă făţărnicie! Şi ironie amară a sorţii!!!
Căci vedem ce-au devenit, în timp, prin progeniturile lor mutante, aceşti multi-miliardari. Nişte lupi – păstori de turme sociale, nişte influenceri ai diavolului, nişte demolatori ai ordinii democratice tradiţionale, nişte demiurgi închipuiţi care să impună prin forţă majorităţii dictatul unor minorităţi. Declarativ sunt toţi mari susţinători ai ordinii de drept şi ai democraţiei, dar faptic subminează democraţia şi liberul arbitru cetăţenesc prin fiecare acţiune pe care o cauţionează.
Un preşedinte de stat are instanţe în faţa cărora dă socoteală pentru deciziile sale. Poate fi cenzurat de Parlament, de justiţie, de organismele internaţionale la care a aderat.
Un multimiliardar nebun sau cu discernământul alterat de puterea supranaturală a averii lui hotărăşte de unul singur binele şi răul pentru semeni. Nu are nevoie de voturi, de majorităţi, de argumente. Vrea să schimbe guverne, echilibre, destine? Doar face un semn sau apasă pe un buton. După care urmează instant “primăveri arabe”, sau mişcări de stradă violente în care minorităţi zgomotoase detronează majorităţi tăcute. Si in care se nenorocesc si mor oameni. Milioane de oameni!
Aici se ascunde marele pericol! În indivizii care au acumulat pe persoană fizică averi colosale şi care pot dispune de aceste averi după bunul lor plac, după nebunia lor de-o clipă, fără niciun filtru sau judecată externă obiectivă.
Nu am nimic personal cu românul de succes Daniel Dines. Doar că, prin miliardele de dolari pe care le-a câştigat într-o noapte prin mâna unui crupier cu coarne şi copite, mă face pe mine să exclam, îngrijorat, că s-a mai născut un monstru.
Şi să mă gândesc că dacă George Soros ne-a adus atâtea nenorociri prin nevoia lui de a conduce lumea prin ONG-uri fanatizate, la ce ne putem aştepta de la cineva care tocmai l-a depăşit ca avere şi care, desigur, aspiră să-l depăşească şi ca ambiţii?