S-a prabusit o parte din zidul cetatii Rasnov
Surparile au inceput in primavara anului trecut, dupa care, in septembrie 2009, s-a prabusit balconul cetatii, iar acum inca o portiune din zid, de aceasta data chiar in parcarea de la intrarea in cetate.
„Asa-zisul investitor italian nu a facut decat sa distruga zidul medieval al cetatii, spunand la finalul interventiei asupra zidului ca este o portiune restaurata. Din dorinta de a mari parcarea, italianul a excavat pamantul care sustinea zidul si a suprainaltat constructia cu betoane, fapt care a creat o presiune foarte mare asupra zidului medieval. Aceasta presiune, impreuna cu actiunea factorilor de mediu, a condus la surparea zidului”, a explicat Adrian Vestea, primarul orasului Rasnov.
Zidul s-a prabusit cu doar cateva zile inaintea demararii unor ample lucrari de consolidare si restaurare, proiectul fiind in etapa de avizare la Ministerul Culturii si Cultelor.
Profesorul Adrian Rusu, expert in arhitectura angajat de Primarie pentru a acorda asistenta de specialitate in proiectul de refacere a cetatii, a declarat ca ceea ce s-a intamplat luni dimineata este doar o noua etapa grava care se adauga la distrugerile produse anterior. „Daca cineva nu era convins cu privire la porcariile facute de cei care au facut aceasta asa-zisa restaurare, poate se vor convinge acum. Daca am fi inceput lucrarile, rau-voitorii ar fi putut spune ca astfel lucreaza Primaria”, a sustinut Rusu.
Acesta a mai spus ca in aceasta saptamana vor incepe o serie de lucrari arheologice in interiorul cetatii. „Vom incepe sapaturile arheologice, nu doar pentru a studia situl dacic, ci si pentru a descoperi cat de mare este distrugerea comisa de italian sitului istoric. Practic, vor fi lucrari de arheologie utilitara care au si valente stiintifice”, a spus profesorul Adrian Rusu.
Primarul Rasnovului, Adrian Vestea, a mai spus ca intregul proiect va trebui refacut dupa prabusirea zidului, astfel ca lucrarile de consolidare vor intarzia si vor creste si costurile refacerii cetatii.