S-a stins din viață profesorul și scriitorul Ion Topolog Popescu

S-a stins din viață profesorul și scriitorul Ion Topolog Popescu

0 273

Profesorul și scriitorul Ion Popescu Topolog a plecat la ceruri…A fost un om bun, un om dedicat meseriei și idealurilor nobile, a fost un prieten al elevilor pe care i-a instruit și i-a făcut să iubească Limba și Literatura Română. Colegiul Andrei Șaguna i-a fost și loc de muncă și casă, pentru că a fost și directorul instituției. A pregătit generații și generații de elevi, a scris cu pasiune și bucurie. Acum se desparte de toați cei care l-au cunoscut și urcă la ceruri în galeria unde sălășluiesc scriitori, oameni de cultură, profesori…

Născut din părinții Dumitru și Floarea – țărani înstăriți –, la 27.12.1933, în comuna Berislăvești, județul Argeș (acum Vâlcea). A urmat școala primară în comuna natală (sat Scăuieni), apoi Școala Normală de Băieți „Andrei Șaguna” (respectiv Școala Pedagogică din Sibiu), între anii 1945-1952, după care și-a continuat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Filologie-Istorie, în perioada 1952-1956.

Și-a început profesoratul la Liceul „Șt.O. Iosif” din Rupea (1956-1960), l-a întrerupt între 1960-62, timp în care a lucrat ca secretar de studii muzicale la Teatrul Muzical Brașov. În 1962, revine în învățământ ca profesor la Liceul Nr.1, respectiv „Andrei Șaguna” din Brașov, unde își desfășoară activitatea de profesor și director până la pensionare (1996).

În paralel, s-a dedicat și creației literare, scriind poezie, proza, teatru, eseu, articol literar, pentru care, în 1975, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Mai multe volume ale sale, între care „Torna, torna, fratre”, „Pașii”, „Cicoarea”, „Urmașii lui Euclid”, „Tatăl și fiul” (vol. I și II), „Chemarea țărmului la Acvileia”, „Chiron” (vol. I și II), „Nufărul Alb”, „Povestiri de la Pontul Euxin”, „Cassey”, „Judith”, „Avram Iancu la Baia de Criș” (teatru) au fost distinse cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania, inclusiv Premiul Opera Omnia. În 1957, s-a căsătorit cu învățătoarea Antonia-Claudia Tarcea (născută în satul Paloș-Ardeal) și au avut trei copii: Ciprian, Radu, Betina, și ei acum cu familiile lor. După 1989, a fost consilier local și județean din partea ecologiștilor (MER și FER), temporar și cadru universitar, și director al Centrului Cultural Reduta. A desfășurat o bogată activitate culturala în Brașov și în țară, a călătorit (dar numai după 1989), lăsând și cărțile „Spre Tara Făgăduinței, Israel” și „Călătorind în China” . Ion Popescu Topolog s-a dedicat Brașovului și liceului șagunian, elevilor săi, cărora, acum, la despărțire, le adresează același sincer și cald salut de fost dascăl.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Priveghiul va avea loc duminică, 15 August 2021, ora 18, la capela cimitirului de pe Șirul Livezii, iar înmormântarea va fi în ziua de 16 august 2021, ora 10, în același loc.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.