S-au trezit ursii
Daca tot a venit primavara, s-au trezit si ursii din somnul de iarna si au inceput sa coboare din nou pe la ghenele de gunoi din zona Racadau.
Ceva normal; le-o fi foame si lor. Si eu, cand atipesc – nu am timp de somn normal stand cu mintea doar la pacate – si ajung sa fiu sculat din stare, dau prima data iama prin bucatarie
Pana in prezent au fost identificarte trei ursoaice cu cate trei pui si un urs adult.
Cei abilitati cu rezolvarea problemei ursilor gunoieri se afla in fata unei dileme: nu stiu ce sa mai faca pentru a-i indeparta pe ursi din zona, caci parte din ei au venit inapoi din locurile din care au fost mutati anul trecut.
Locuitorii din zona Racadau sunt sfatuiti sa nu duca seara resturile menajere la containere – ursoaicele au pui si devin repede agresive – si nici sa nu incerce sa se apropie de ursi, ori pentru a-i fotografia, ori, pur si simplu, pentru a incerca sa initieze stabilirea unei relatii mai apropiate intre specii. Caci treaba asta se poate face numai dupa model occidental: ai prea multe gunoaie, le dai celor mai necajiti si flamanzi pe post de ajutoare.
O solutie provizorie ar fi propunerea viceprimarului Adrian Gabor ca acesti ursi sa fie hraniti cu produsele expirate ale marilor magazine. Si uite cum, dupa caini vagabonzi, hranim si ursi. Pe cand le va veni randul si oamenilor?
Pentru a preveni inmultirea peste masura a ursilor din zona, se preconizeaza sterilizarea temporara a ursoaicelor, pe o perioada de patru sau cinci ani.
In context se poate arata ca zona de liziera a padurii a fost curatata de resturile de gunoaie – pungi de plastic, saci, alte obiecte – duse de ursi de la containere, dar si lasate de excursionisti nesimtiti. La actiune au participat elevi, studenti silvicultori, dar si alti tineri voluntari, iubitori de o natura curata.
Cel mai bine ar fi insa ca specialistii cinegeticieni sa gaseasca grabnic o solutie care sa linisteasca si viata oamenilor din cartier, dar sa prezerve si pe cea a ursilor.
Dan Bota