Să faci ce zice popa, nu…ce face Ligia Stanciu!

Să faci ce zice popa, nu…ce face Ligia Stanciu!

1 860

7.216 sesizări au fost primite de Inspecția Judiciară la adresa judecătorilor și procurorilor. Nemulțumirea justițiabililor, prin această prismă statistică, este în creștere, arată bilanțul IJ pe anul 2015. Noul șef al instituției, Lucian Netejoru, dorește să imprime un spirit nou activității pentru a scăpa de acuzațiile că sancțiunile sunt dirijate împotriva magistraților incomozi. Decizia în cazul judecătoarei Camelia Bogdan, căreia i-a fost respinsă plângerea față de criticile din mass-media, pare să arate că s-au deschis ferestele pentru aer proaspăt.

Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casatie și Justiție, a vorbit în pilde la adunarea de bilanț a Inspecției Judiciare. A făcut trimiteri și parafraze la regulamente de circulație aplicate greu în trafic de omul civilizat, comparând ca nuca în perete situația magistraților care se strecoară pe firul subțire al legii. Livia Stanciu era prezentă la bilanț nu doar ca reprezentanta Primei Instanțe a țării, ci, mai ales, ca o principală beneficiară a protecției pe care i-a acordat-o Inspecția Judiciară în perioada de mandat a doamnei Rica Vasiliu Cravelos. Mulțumită de serviciile IJ, Stanciu Livia a elogiat muncile acestei instituții în 2015, care ,,a fost un an greu pentru Justiția din România, inclusiv din perspectiva presiunilor exercitate asupra acesteia din mediul politic sau din mass-media”.justice2h

Nu s-a referit însă la acțiunile de pedepsire a magistraților care au dat decizii în instanță sau au luat poziții publice față de scandaloasa implicare a Inspecției Judiciare în cazul Rarinca. Judecătorii Curții de Apel București, Georgiana Risantea și Damian Dolache, care au ,,îndrăznit” să pronunțe achitarea Marianei Rarinca, se află de luni bune sub teroarea unor sancțiuni în urma raportului Inspecției Judiciare. O nouă înfățișare în această rușinoasă procedură de încălcare flagrantă a independenței magistraților, desfășurată cu ușile închise, a avut loc chiar ieri, 30 martie, la Secța Judecătorei în materie disciplinară. Președintele Asociației Magistraților din România, Camelia Baltag, este și ea supusă în continuare anchetei CSM pentru delict de opinie. În luna mai 2015, Inspecția Judiciară s-a autosesizat doar pentru declarațiile acesteia care vizau răspunderea morală a Liviei Stanciu în procesul Rarinca.

Președinta Înaltei Curți a declamat că ,,toți care poartă roba de magistrați și exercită această nobilă profesie ce implică un atribut divin (!) au datoria de a se comporta la nivelul cerut de acesta și a contribui prin corectitudine și propriul prestigiui la restabilirea încrederii în Lege și Justiție”. Finalul este latinesc, cu citat din Ulpian – Honeste vivere, alternum non laedere, suum cuique tribuere. Adică – trăiește în mod onorabil, nu vătăma pe altul și dă fiecăruia ce este al său. Situația în care se află doamna respectivă face trimitere la vorba românească – Să faci ce zice popa, nu ce face popa.(Sursa:Jurnalul)

COMENTARII

  1. Deci victima Rarinca n-a fost tinuta ilegal dupa gratii de…neutralitatea dnei Stanciu,ci de Sf.Duh!
    Hai siktir, madam!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.