Să se rețină – Coldea trebuie anchetat pentru milioanele deturnate în Irak!
Conform unor informații de ultimă oră, suma alocată pentru răscumpărarea jurnaliștilor răpiți a fost de două ori mai mare decât cea vehiculată inițial !
Pe mai multe canale media s-a vorbit zilele acestea că rampa de lansare a generalului Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, ar fi fost participarea sa la operațiunea de eliberare a ziariștilor români răpiți în Irak, cu 12 ani în urmă. În realitate, Coldea nu a participat la operațiunile de căutare și de eliberare efectivă a jurnaliștilor răpiți, ci a fost implicat doar în operațiunea de răscumpărare, referitor la care a avut misiunea de a efectua transportul banilor de la București la Bagdad.
Potrivit unor foști ofițeri SIE care au participat la operațiunea efectivă de eliberare, după sosirea la Bagdad, Coldea a trebuit să-și predea arma și să stea în ambasadă pentru a nu periclita operațiunea. Ca ofițer SRI, Coldea nici nu putea participa la operațiunea desfășurată pe teritoriul unui stat străin, aceasta fiind de resortul exclusiv al SIE. Ca atare, în jurul lui Coldea s-a țesut un mit fals al eliberatorului jurnaliștilor români răpiți în Irak, mit care i-a folosit în promovarea sa ca prim-adjunct al directorului SRI, în vara anului 2005, la vârsta de 34 de ani.
În momentul promovării sale în funcția de șef operativ al SRI, Coldea avea o experiență de numai 9 ani în principalul serviciu de informații din România, deținea gradul de maior și exercita funcția de adjunct al șefului Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului. Coldea nu se remarcase până atunci prin performanțe deosebite în plan profesional, cum nu se remarcase nici în timpul studiilor. Așa cum am arătat în mai multe declarații politice făcute, în calitate de senator, în perioada 2010-2016, Coldea a absolvit un liceu industrial modest din Arad, cu profil petrol și gaze, a rămas repetent la Institutul Politehnic din Timișoara și a rămas repetent la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații.
Fostul șef operativ al SRI a fost admis la Academia Națională de Informații și a fost încadrat după absolvire în Inspectoratul pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, cu concursul unchiului său, generalul Dan Gheorghe, fost ofițer de Securitate, șef la USLA, șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215), adjunct al șefului serviciului secret al Ministerului Justiției (SIPA) și șef de direcție în SRI, care era văr primar cu mama sa, fiind originar din localitatea Sinta, județul Arad, aflată în vecinătatea localității natale a lui Coldea, Târnova. La promovarea lui Coldea în funcția de șef operativ al SRI, de către fostul președinte Traian Băsescu, a avut un cuvânt și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, acesta fiind coleg cu promovatul la Institutul Politehnic din Timișoara și era finul promotorului de la Cotroceni.
De implicarea în operațiunea de răscumpărare a jurnaliștilor răpiți în Irak se leagă prima acuzație de corupție la adresa lui Florian Coldea. În anii care au urmat, la adresa sa au fost lansate acuzații de deturnare de fonduri, imputându-i-se că ar fi predat pentru răscumpărare doar 9 milioane din suma de 13 milioane de euro, care ar fi fost alocată în acest scop de către statul român. Primele acuzații în acest sens au fost lansate de generali care au activat în SIE și în SPP. Acuzația privind delapidarea sumei de 4 milioane de euro din banii alocați pentru răscumpărarea jurnaliștilor a fost susținută și de fostul procuror șef-adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, într-o carte publicată în 2009, având titlul „Prădarea României“ (la pagina 57), în care afirmă că a primit informații în acest sens din surse oficiale irakiene și americane, în timpul anchetei desfășurate în Irak.
Potrivit altor procurori care au avut tangență cu această anchetă, la răpitori a ajuns doar un milion din cele 9 milioane de euro predate reprezentanților Ministerului din Irak.
Săptămâna trecută mi-a parvenit o informație interesantă dinspre foști angajați ai SRI, care au activat în structura contrainformativă la nivel central. Probabil că recentele dezvăluiri ale fostului deputat Sebastian Ghiță au inspirat mai mult curaj și altora. Potrivit informațiilor primite, în anul 2005 ar fi fost ridicată de la Banca Națională a României, în vederea răscumpărării jurnaliștilor răpiți în Irak, suma de 26 de milioane de euro. Adică dublu față de suma vehiculată până acum. Ceea ce înseamnă că suma deturnată ar putea fi de 17 milioane de euro, adică de peste patru ori mai mare decât cea de care s-a vorbit până acum.
Organele de urmărire penală pot clarifica acest aspect prin ridicarea documentelor întocmite atunci la Banca Națională. După 12 ani ar fi timpul ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să clarifice condițiile în care au fost răscumpărați jurnaliștii răpiți în Irak, începând cu suma ridicată și cu suma folosită efectiv în acest scop. Mai mult ca niciodată, se impune declasificarea dosarului răpirii jurnaliștilor români în Irak.