Șah militar la granițele de est ale Europei! Cu posibilitate de mat...

Șah militar la granițele de est ale Europei! Cu posibilitate de mat rusesc subit în Balcani!

0 1012

Joacă doar cine se pricepe bine!

Tabla arata astfel:

1]. 1999. În seara zilei de 24 martie 1999, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a lansat cea mai mare operațiune militară din istoria sa: bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei. Scopul? Sprijinirea separării teritoriale a unui teritoriu sârbesc autonom, acest teritoriu fiind Kosovo.
La agresiunea împotriva Serbiei au participat direct sau indirect 19 state, un rol important avându-l și România care nu era membru NATO in acea vreme. Detalii complete – aici! Important pt. Romania este faptul ca prin coparticiparea la actiunea militara din 1999, si-a asigurata ostilitatea militara a natiunii sârbe!

2]. 2014. Ucraina – Rusia – Crimeea. Evenimentele sunt cunoscute, fapt pt. care nu le mai detaliem. De remarcat doar un element legat de anul 2014: parada militara organizata la Moscova la scurt timp dupa anexarea Crimeei, respectiv pe data de 9 mai 2014, prezenta spre uluirea intregii lumi militare, armamente si sisteme de ultima generatie. Fiind abia acum evident ca ursul rusesc  inselase timp de 24 ani vigilenta adversarului sau traditional si care este NATO. Vigilenta inclusiv a unor state din estul Europei precum Romania care au incetat orice investitii in domeniul militar si si-au redus substantial efectivele, considerand ca ursul rusesc era sucombat. Un astfel de stat suprins total este insasi Romania. Stat care spre deosebire de alte state din NATO a mai si pulsat in privinta distrugerii propriei armate, prin prisma unor politici legislative eronate de salarizare si pensionare indreptate contra militarilor romani incepand cu anul 2011 si care continua si in prezent!
3]. 2014. Un nou element care ar fi trebuit sa puna pe jar orice stat NATO si nu numai, din zona de sud-est a Europei. Si mai ales pe Romania. 2014 este anul in care Rusia incepe manevre militare comune cu … Serbia. Acestea s-au desfasurat si in 2015. Iar in acest an ar urma sa se desfasoare manevre comune Serbia-Rusia cu trupe … aeropurtate. De retinut pozitionarea Romaniei pe harta in noua situatie! Da, este evident. Trupe ostile la est, trupe ostile la vest. De retinut si participarea presedintelui rus Putin la parada organizata la Belgrad in 2015. Daca sunteti curiosi sa cunoasteti ce doresc sarbii, puteti citi comentariile despre parada de la Belgrad – de aici. Va redam unul: „Косово = Сербия! Албанцев в Албанию!P.S. Привет Сербам из России!” Suficient de clar mesajul, nu? Respectiv, Kosovo inapoi la Serbia!rusia-nu-este-de-acord-cu-prezenta-militara-a-turciei-in-irak-465x390
5]. 2015. Rusia și Cipru au semnat un acord militar ce permite flotei ruse să folosească porturile cipriote! Cipru fiind stat al UE – nu si al NATO, situat in Marea Mediterana langa 2 state NATO din flancul sudic, cu puternice capabilitati militare, respectiv Turcia si Grecia. Cu alte cuvinte, flota rusa are baze in M. Mediterana.

6]. 2015. Atentie! Aflam de la polonezi ca Rusia a cerut oficial Greciei să-i aloce un teren pentru constructia unei baze militare. Care ar fi destinata pentru protectia grecilor ciprioti contra Turciei care stapaneste jumatatea de nord a insulei Cipru. Grecia fiind stat NATO! Si tot de la polonezi mai aflam ca ar exista baze militare ruse in apropiere de …  Kosovo, care ar urma sa efectueze ”misiuni umanitare”.
”Misiuni umanitare”  si „mentenanta” fiind termenii folositi in mod curent de rusi pt. a-si camufla obiectivele si misiunile pur militare!

7]. 2015-2016, Siria. Rusia, cu acordul oficialiatilor siriene, intra de partea fortelor guvernamentale in conflict militar intr-un stat macinat deja de ani de zile de razboi civil. Un fel de razboi civil. Insa izbitor de asemanator cu  zonele in care s-au desfasurat si se desfasoara conflicte interetnice. Cum ar fi spatiul fostei Iugoslavii sau cel cipriot. Sau din Ucraina de Est. In cazul interventiei rusesti in Siria, obiectivul strategic lipsind efectiv, nu ramane decat ipoteza cf. careia Siria nu a reprezentat decat un antrenament punctual al armatei ruse, pentru actiuni ulterioare in zone cu situatii asemanatoare celei din Siria, respectiv cu conflicte militare interne. Si mai ales cu NATO in coaste. Iar spatiul in cauza nu este altul decat cel al fostei Iugoslavii.  

8]. 2016. Vladimir Putin ameninta Romania din … Grecia. Din cauza scutului antibalistic de la Deveselu. Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena intr-o conferinta de presa, organizata in comun cu premierul grec, Alexis Tsipras

9]. 2014-2016, Ungaria. Spre suprinderea intregii aliante NATO, Ungaria a decis din ce in ce mai vizibil in ultimii 2 ani, că trebuie sa fie prietenă la cataramă cu Rusia. Astfel incat la acest moment, Ungaria poartă negocieri cu Rusia pentru modernizarea avioanelor militare şi echipamentelor utilizate de armata ungară! Iar analistul american Robert D. Kaplan considera ca Rusia și Ungaria ar putea colabora pentru revenirea la Ungaria Mare.

10]. 2011-2016, Romania. In perioada mentionata, in Romania s-au intamplat (si acum se intampla) o serie de bizarerii legislative care au efect pe de o parte distrugerea moralului armatei, pe de alta parte descurajarea optiunii cetatenilor pentru serviciul militar. Readucem aminte in acest sens desfiintarea pensiilor militare in perioada 2011-2016, perioada in care Romania s-a distins ca stat NATO, prin proteste ale militarilor sai in rezerva/retragere in strada. In acest an, militarilor romani li s-a reacordat dreptul pierdut in urma cu 6 ani, insa intr-o forma modificata de actualul guvern care alimenteaza in continuare nemultumirile existente in cadrul armatei.
Pe de alta parte, in contextul relatiei tensionate dintre NATO si F. Rusă, mai apare o bizarerie de aceasta data de ordin strict militar! Desi se afla în vădită inferioritate in fata sistemelor si armamentelor rusesti aflate la numai careva sute de kilometri departare, Romania este singurul stat din flancul estic al aliantei NATO care nu a luat masuri suplimentare de intarire a capacitatii sale militare nationale. Spre deosebire de alte state care au procedat la diverse masuri cum ar fi reintroducerea stagiului militar obligatoriu, constituirea de trupe paramilitare, achizitia de urgenta de sisteme si armamente performante.South_East_Europe_1340
O alta situatie bizara este legata de atitudinea statelor NATO dezvoltate economic, fata de Romania  si care desi este un partener militar loial aliantei, nu isi permite d.p.d.v. financiar sa achizitioneze sisteme si armamente performante!  Dar nici statele NATO dezvoltate economic nu se obosesc sa doneze sau sa imprumute Romaniei astfel de sisteme si armamente. In conditiile in care S.U.A. dona efectiv Pakistanului cu cativa ani in urma, sisteme si armamente moderne in valoare de 2 miliarde de dolari. Pakistanul fiind partener strategic al S.U.A. ca si Romania (cică).
In sfarsit, la fel de bizara este si atitudinea autoritatilor de la Bucuresti sfasiate de lupte politice interne, ale caror exprimari din ultimii anii denota ca au inteles ca din moment ce Romania este in NATO, statul roman nu mai trebuie sa faca nimic pt. intarirea propriilor capabilitati militare nationale. Si nu au facut absolut nimic!

Situatia strategică, pe scurt!
Element esenţial de urmărit: scenariul se desfasoara pe baza unor observatii legate de modul de procedura a armatei ruse din ultimii 2 ani si care isi extinde suprematia militara in mod constant. Un element inedit este ca armata rusa avanseaza numai prin teritorii unde exista conflicte interetnice in stare latenta sau in derulare (Ucraina, Cipru) sau prin teritorii unde exista deja conflicte de ordin civil (Siria). Un alt element inedit este acela ca Rusia sustine militar si are sustinere militara in state de obarsie slava, unele aflate in interiorul dispozitivului NATO (Serbia). In sfarsit, un alt element care se coreleaza cu cele mentionate, este acela ca Rusia avanseaza spre vest prin sustinerea vizibila din partea unor state NATO care au disensiuni cu alte state NATO (Grecia, Ungaria). 

1]. In Serbia si care este stat non-NATO, sunt stationate trupe si tehnica rusesti in vederea desfasurilor unor exercitii militare in comun. Si care sunt anuntate. In acest an, inclusiv cu trupe rusesti aeropurtate. Cele 2 state au practic un parteneriat militar, asa cum si Romania are cu NATO sau cu S.U.A. Cu alte cuvinte, Rusia si-a asumat obligatia de a sprijini neconditionat Serbia in cazul in care este agresata militar, la fel cum si NATO are aceeasi obligatie fata de Romania!

2]. In mod „independent” fata de cele prezentate la pct. anterior, dar deloc surprinzator (pt. un adevarat analist militar), armata sârbă intră în fosta sa provincie Kosovo (considerat de natiunea sârbă ca fiind leagănul civilizaţiei sârbeşti), intrând în conflict cu armata kosovară a micului stat creat artificial si care nu este recunoscut de Serbia. De fapt,  Kosovo nu este recunoscut nici macar de Romania (una dintre putinele iesiri istorice ale Romaniei de sub indicatiile artificiale ale altor state).

3]. Tot in mod deloc surprinzator, forte ale armatei albaneze (Albania fiind stat NATO), intervin cu rapiditate si pe cont propriu (fara mandat NATO), tot in Kosovo, intrand in conflict deschis cu armata sârbă. Oficialii sarbi au raportat si prezentat capturarea unor luptatori albanezi, infiltrati in sud-vestul Serbiei. Cu alte cuvinte, un stat NATO a atacat Serbia! Din nou, dupa 1999.

4]. In replica fata de interventia Albaniei (stat NATO) in Serbia, aviatia si artileria sarba lovesc obiective de pe teritoriul Albaniei – stat NATO!

5]. In replica, NATO activeaza Art. 5 din tratat (apararea colectiva). Aviatia NATO decoleaza inclusiv din bazele din Romania,  pt. a bombarda obiective militare de pe teritoriul sârbesc. Din „eroare” bombardeaza inclusiv trupele rusesti aflate pe teritoriul sârbesc la manevele militare comune cu armata sarbă. Acestea răspund militar, doborând cu instalatiile S-300/400 mai multe aeronave NATO! In paralel, portavionul american „Z” aflat in M. Mediterana, se indreapta spre coastele Adriaticii de Est. De aici incepe adevaratul razboi!Task Group Exercise

6]. Factor surpriza! M. Mediterană – Cipru! Cipru este un stat-insulă sfasiat de conflicte etnice vechi intre locuitorii turci si greci. Urmare a conflictelor interetnice, insula este impartita artificial in doua: Republica Turcă a Ciprului de Nord – locuita de etnici turci si aflata sub controlul militar al Turciei (prin ocupatie) si Republica Cipru – locuita de etnici greci si aflata sub controlul politic si economic al Greciei.  In realitate, insula reprezintă un butoi de pulbere, nu doar ca urmare a disensiunilor dintre etnicii greci si cei turci, ci si intre Grecia si Turcia – state NATO, fiecare revendicandu-si suveranitatea asupra intregii insule. 
Fortele paramilitare din zona grecească a Ciprului, lansează atacuri cu rachete si mortiere asupra  capitalei Nicosia si obiectivelor militare turcesti situate in asa numita Republica Turcă a Ciprului de Nord (care este recunoscuta doar de Turcia).  Raspunsul armatei turce nu se lasa asteptat, aceasta bombardand aerian la randul sau teritoriul R. Cipru controlat de etnicii greci si efectuand o infiltrare pe blindate pe teritoriul R. Cipru. 
Autoritatile din R. Cipru denunta bombardamentele si agresiunea armatei turce, solicitand sprijinul militar al Greciei. La acest moment este raportata debarcarea fortelor militare grecesti pe teritoriul R. Cipru si intrarea lor in conflict cu trupele turcesti din numita Republica Turcă a Ciprului de Nord.
In acelasi timp, in zona au fost raportate mai multe incidente aeriene si navele intre Turcia si Grecia, cu pierderi de ambele parti. Ambele state si-au retras sprijinul de aviatie pt. operatiunea NATO din Serbia, intrand in supraveghere militara reciproca in zona Cipru.
Pe de alta parte, aviatia si flota maritima ruseasca a lansat mai multe atacuri asupra bazei NATO din Izmir (Turcia) si obiectivelor navale turcesti din zona Stramtorii Bosfor, ca raspuns pt. atacarea fortelor rusesti din Serbia de catre aviatia NATO!

7]. In paralel, in Macedonia si Bosnia-Hertegovina, reizbucnesc conflictele intre minoritatile musulmane si crestine, respectiv intre intre minoritatile etnice. 
In acelasi timp, trupe paramilitare pro-sârbesti intra in conflict cu armata slovenă si cu cea croată, in zona de coasta a Adriaticii.
Tot in acelasi timp, un lider politic din Muntenegru declară reunificarea micului stat Muntenegru cu Serbia, solicitand protectia militara a Serbiei. Armata sarba se conformeaza, iesind la M. Adriatica pe coastele statului Muntenegru, sprijinita de trupele rusesti aflate la manevre comune, recent atacate de aviatia NATO, „din eroare”.

8]. In replica, Rusia actionand militar pt. sprijinul propriilor trupe izolate aflate pe teritoriul sârbesc in fata raidurilor NATO, intra in conflict deschis cu armata română si ucraineana, avansand pe urmatoarele directii:
– prin Romania, pe la sud de Carpatii  Meridionali (rusii evita prin traditie angajarea in zone montane): aerian, naval si trupe aeropurtate (prima faza), desant naval (faza a II-a), terestru (faza a III-a): pe direcţia M. Neagră- Bucuresti – Belgrad – M. Adriatica. 
– prin Romania: terestru, pe directia Transnistria – Republica Moldova – granita de est a Romaniei- limita de est a Carpatilor Orientali (fara a intra in Transilvania – rusii evita prin traditie angajarea in zone montane), cu obiectiv de blocaj pe aliniamentul Carpatilor Orientali al oricarui sprijin NATO provenind dinspre vest;
–  prin Ucraina de Sud pe directia: Nord Transnistria – Nord Republica Moldova – Nord Romania – Ungaria – M. Adriatica .
Element ajutator: la sud de Dunare, forte rusesti debarcate si desantate pe tarmul bulgaresc al M. Negre simultan cu debarcarea/desantarea acelorasi forte pe tarmul romanesc al M. Negre, inainteaza pe fondul unei rezistente „neconvingatoare” a armatei bulgare, pe directia Sofia – Macedonia – Kosovo – M. Adriatica, consolidandu-se totodata terestru in teritoriile de la nord de Turcia si sud de Romania.

9].  Tot in replică, nave militare si submarine rusesti stationate la bazele din Cipru, intervin militar pt. sprijinul propriilor trupe izolate aflate pe teritoriul sârbesc si celor din adancime care inainteaza spre M.Adriatica, indreptandu-se catre tarmul  de vest al statului Muntenegru ocupat de armata sarba. Intrand la contact cu fortele navale ale S.U.A. aflate in aceeasi zona maritima.

10].  Factor socant! In paralel, se intamplă un lucru incredibil pentru NATO, dar deloc surprinzator pt. un analist militar versat. Sau macar politic, dar versat sa fie. Pe timpul avansarii trupelor terestre rusesti spre vest prin Ucraina de Sud si Romania, premierul Ungariei a anuntat iesirea tarii sale din alianta NATO, declarand neutralitatea militara a Ungariei!AVIOANE RUSESTI
La fel a procedat si premierul grec care pe fondul ostilitatilor  militare cu Turcia legate de Cipru, a anuntat iesirea Greciei din NATO si implicit, neutralitatea militara a statului elen.

11]. Urmare a declararii neutralitatii Ungariei, trupele rusesti intra prin zona de sud-vest a Ucrainei, respectiv de N-V a Romaniei (nu intra in Transilvania), pe teritoriul Ungariei, fara nicio rezistenta din partea armatei maghiare ‘neutre”, avansand spre granita cu Croatia si Slovenia (state NATO). Aerodromurile militare ungare sunt folosite fara restrictii de aviatia rusă pt. bombardarea obiectivelor militare situate pe teritoriile croat (cele mai multe) si sloven (cu caracter militar simbolic).

12]. Factor surpriza!  In Transilvania,  izolata la sud si est de restul Romaniei, izbucneste un conflict interetnic de amploare intre populatia de etnie maghiara si cea de etnie romana. 
Liderul etniei maghiare din Transilvania proclama alipirea Ardealului de Nord la Ungaria si solicita ajutor militar de urgenta (pretextul atrocitatilor s.a.m.d.), Ungariei – stat care tocmai si-a declarat neutralitatea si care mai este intesata si cu trupe rusesti.
Armata maghiara ataca obiectivele militare din Transilvania – izolate de orice sprijin din partea restului armatei romane, aflata la contact si in vadita inferioritate tehnica si numerica cu trupele rusesti de invazie din est si sud. 
***
Pe acest fond, rugam a se analiza consecintele ulterioare! Transpunerea pe harta de mai jos, este relevanta! Pana la proba contrarie, dupa cum rezulta din harta, o posibila ofensiva ruseasca nu poate avea decat un obiectiv limitat, dar perfect realizabil d.p.d.v. militar. Este obiectiv strategic, iar acesta este exact cel pe care il determina harta: iesirea  militara pe coasta slava a Adriaticii de Est! Romania fiind doar un simplu teritoriu „de tranzit”, si nu un obiectiv in sine!
Șah militar la granițele de est ale Europei harta
N = state neutre;
Marcaj cu stea rosie = state sub influenta totala sau partiala (in Ucraina este influenta partiala) a Rusiei sau care pot deveni imprevizibile in caz de conflict militar, in  favoarea Rusiei;
Flacara = state cu conflicte interne in stare latenta sau in derulare, ce pot fi utilizate cu succes ca sprijin pt. o ofensiva ruseasca ;
Marcaj cu steagul S.U.A: state non NATO sub influenta totala sau partiala a SUA (in Ucraina este influenta partiala);
Dreptunghiul NATO = state cu apartenenta oficiala la NATO;
Insigna rusa: baze militare rusesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.