Salariile medicilor cresc cu 25%
Guvernul a cedat presiunilor medicilor de majorare a salariilor din Sanatate. Dupa ce doctorii au amenintat cu greva, Executivul promite cresterea din luna octombrie cu 25% a lefurilor din sistem, urmand sa mai adauge un sfert de anul viitor.
Guvernul a cedat presiunilor medicilor de majorare a salariilor din Sanatate. Dupa ce doctorii au amenintat cu greva, Executivul promite cresterea din luna octombrie cu 25% a lefurilor din sistem, urmand sa mai adauge un sfert de anul viitor. Potrivit guvernantilor, cresterile vor continua pana cind veniturile medicilor se vor dubla. Daca tot sunt functionari publici, medicii vor venituri similare cu ale judecatorilor, cu care sunt asimilati.
Ordonanta de urgenta de marire a salariilor cu 25 % va trebui adoptata in Parlament iar impactul bugetar anual va fi de 1 miliard 700 de milioane de lei. Guvernantii vor pregati si un proiect de lege pentru clarificarea responsabilitatii medicilor care nu sunt functionari publici in virtutea unei legi adoptate anul trecut, in ciuda unei deciziii recente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care sustine contrariul. Salarii decente pentru nivelul pregatirii si responsabilitatii dar si respect cuvenit profesiei sunt si asteptarile medicilor care practica, in opinia lor, o meserie eminamente liberala.
„Avem tot respectul pentru colegii judecatori si chiar apreciem munca lor, responsabilitatea lor este la fel de mare ca si a noastra. Am vrea ca si veniturile noastre sa fie pe masura responsabilitatii judecatoresti”, spune dr. Gabriel Moraru – presedintele Colegiului Medicilor Brasov.
Odata cu cresterile salariale fenomenul spagii ar trebui sa dispara de la sine, cred reprezentantii medicilor.
Chiar si dupa majorare, venitul medicilor din Romania nu va putea concura cu salariul mediu din tarile europene. In spitalele rominesti un rezident castiga in medie 1400 de lei in mina pe cand media europeana salariala pentru medicii rezidenti este de 1000 de euro.
Lunar, Colegiul Medicilor Brasov elibereaza certificate profesionale curente pentru cadre medicale care vor sa profeseze in strainatate.
De la inceputul anului 2015, Colegiul a eliberat 20 de astfel de certificate – 7 dintre medici au si plecat si profeseaza deja peste hotare. Anul trecut au fost solicitate 38 de astfel de documente.
Vifor Rotar