Salariile minime in 2010

Salariile minime in 2010

0 150

Zic salariile minime pentru ca exista angajati la stat si angajati la privat. Iar din acest punct de vedere cei de la stat sunt favorizati, cu toate ca la privat iti dai de multe ori si sufletul ca sa faci treaba si patronul sa fie multumit.
Iata, astfel, in 2010 salariul minim va fi de 705 lei la stat si 600 de lei la privat
In 2010 romanii vor avea doua salarii minime: unul la stat, altul la privat. Diferenta o va face valoarea acestuia – mai mare pentru bugetari. Astfel, cerinta sindicatelor de a avea un singur salariu minim pe economie nu va putea fi rezolvata de Guvern.
Desi 2010 va fi un an al reducerilor de personal si al inghetarii salariilor, exista, insa, si o exceptie: bugetarii cu cel mai mic venit vor avea parte de o creºtere a salariilor. Este vorba despre cei care au cel mai mic salariul din sistem.

Prin legea unica de salarizare care va intra in vigoare de la 1 ianuarie, cel mai mic salariu de la stat, respectiv coeficientul unu din grila unica, va creste la 705 lei. Aceeasi lege stabileste ca treptat acesta sa ajunga in 2015 la 1100 de lei.

In mediul privat, insa, vestile nu sunt prea bune. Salariul minim va ramane la valoarea celui din 2009, adica 600 de lei. Ce-i drept, sindicatele si patronatele au avut o serie de discutii, dar fara succes pentru angajati. Au fost propuse mai multe valori, in cadrul negocierilor: 650 de lei, 720 de lei sau 705 lei, valoare care ar fi dus la egalizarea cu cel mai mic salariu de la stat si astfel ar fi fost un singur salariu minim.

Negocierile au fost intrerupte, din cauza demiterii guvernului Boc in luna noiembrie. Asa se face ca prin legea bugetului pe 2010, salariul minim pe economie ramane tot 600 de lei. Explicatia: un an greu, in care se vor aplica masurile restrictive ale Executivului. Decizia vine in sprijinul patronatelor, care se plang de lipsa banilor.
Acceptand aceste cifr4e, ca nu ai incotro, nu poti insa san u te gandesti la ce va urma in 2010 in sensul scumpirilor, caci ce a fost anuntat pana acuma este doar un fel de “deschidere de santier”, adica asa cum ridici cateva baraci pentru unelte si alte asemenea la viitorul punct de lucru.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.