Salariile prea mici depopulează țările din Europa de est, România nu face excepții!
Principala problemă a României, dar şi a Europei Centrale şi de Est, ţine de riscul de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni pleacă din ţările lor
Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR (membru titular al Academiei Române, fost ministru al Finanțelor, etc.), a adus în discuţie la Viena, la conferinţa Euromoney, principalele probleme care vor avea un impact asupra întregii zone, inclusiv a României, respectiv riscul major de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni continuă să plece în afară.
”Dacă nu creşti salariile, oamenii nu vor sta acasa. Aceasta este realitatea pe care trebuie să o discutăm. Trebuie să ne gândim la educaţie, la introducerea tehnologiei într-un mod mai rapid”, zice Dăianu.
Anna Trzecińska, vicepreşedinte al Băncii Naţionale a Poloniei, spune că principala problemă pentru ţara ei este îmbătrânirea populaţiei. Pe termen scurt, plecarea oamnilor din ţările lor e considerată cea mai mare problemă pentru zona ţărilor din Europa Centrală şi de Est, trend care, dacă nu este încetinit, va avea repercusiuni economice şi demografice majore.
Deşi salariile din aceste ţări au crescut, ele nu s-au apropiat atât de mult faţă de salariile din Vest, astfel încât să îi determine pe oameni să rămână în ţările lor.
În România, dupa ce iresponsabilul Basescu a redus toate salariile de capul lui ,cu 25 %, actuala creştere reparatorie a retributiilor a fost destul de contestată de „principalii” economişiti, ascunsi in spatele fostului presedinte … Intrebati asupra masurilor recente, acestia susţin că majorările salariale din ultimii 5 ani sunt peste productivitate, ceea ce e posibil sa afecteaze competitivitatea economică a României. Cum ?
Din 2012 încoace, salariul minim s-a dublat, de la 540 de lei la 1.200 de lei net, iar salariul mediu a crescut cu 50%, de la 1.900 de lei la 2800 de lei net.
În toată această perioadă, cursul valutar leu/euro a crescut cu 10%, rezulâtnd o creştere importantă a puterii de cumpărare în euro. În acest timp Romania s-a situat in topul dezvoltarii economice europene.