Salariul mediu net a crescut cu 2,7 la suta

Salariul mediu net a crescut cu 2,7 la suta

0 320

Castigul salarial mediu nominal net pe economie a fost in iulie de 1.308 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 35 lei (2,7%), informeaza Institutul National de Statistica.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.769 lei, cu 1,8 % mai mare fata de luna precedenta.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.214 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2008 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102 %. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,8%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2008.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 15,4%.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
In luna iulie 2008, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, datorate, in principal, acordarii de prime (inclusiv a primelor de vacanta), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.
Cresteri intre 11% si 18% au fost consemnate in industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, activitati de asigurari ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, intre 7% si 10% in sectoarele edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria altor mijloace de transport, industria miniera, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, industria de masini si aparate electrice, administratie publica si activitati anexe si auxiliare de transport, intre 5% si 7% in informatica si cercetare-dezvoltare, transporturi tereste; captarea, tratarea si distributia apei, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, fabricarea articolelor de imbracaminte, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, productia de mobilier si alte activitati industriale si constructii.
Scaderile castigului salarial mediu net in luna iulie 2008 fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime si sume din profitul net in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici – cu 13,9% in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, respectiv, cu 7,9%in activitatea de sanatate si asistenta sociala, intre unu si 3,5% in posta si telecomunicatii, invatamant, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), activitati de posta si curier si industria metalurgica.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.