„Salariul minim în România”vs „salariului minim adecvat”din Europa

„Salariul minim în România”vs „salariului minim adecvat”din Europa

0 49


Săptămâna trecută, a avut loc ședința Consiliului National Tripartit(patronate, sindicate, guvern), ocazie cu care s-a stabilit ca, începând cu 1 ian. 2025 ,,salariul minim in Romania să fie de 4.050 lei”. Nu demult, în iunie curent, am avut parte de o altă majorare a salariului minim, de la 3.300 la 3.700 de lei.
Se pare că alegerile sunt un „aditiv” stimulativ pentru astfel de majorări… Și pentru multe altele care împing consumul și prețurile de la spate fără o stimulare pe măsură a ofertei interne de produse!
O pleiadă, iată, de măsuri „a-la-Pirus”…
De fapt, chestiunea „salariului minim adecvat” („fair minimum wage”), la nivel european, este reglementată printr-o directivă a UE adoptată în 4 oct.2022, în conformitate cu Principiul nr. 6 din „Pilonul european al drepturilor sociale”.
Prin acest act normativ european, se recomandă statelor membre ca, în cel mult doi ani, să-și calculeze fiecare „salariul minim adecvat”, în conformitate cu datele statistice anuale pentru determinarea „valorii coșului national de consum”, cu un reper orientativ de 60 la sută din salariul median ori 50 la sută din salariul mediu brut pe economie.
Cu alte cuvinte, „salariul minim european adecvat” diferă de la țară, la țară, nivelul acestuia fiind stabilit în corelație cu condițiile economice și sociale, puterea de cumpărare, nivelul productivității muncii și evoluțiile indicatorilor macroeconomici de nivel național.
De fapt, cum lesne se poate observa, nici nu există un salariu minim european garantat, așa cum a lăsat Marcel Ciolacu să se înțeleagă la ședința Consiliului National Tripartit de săptămâna trecută.
Prin urmare, nici nu se poate afirma că salariul minim din Romania ar reprezenta 47 la sută dintr-un indicator inexistent la nivel de UE, nu?
Între țările UE, salariul minim variază între 399-2870 euro/lună, limita superioară fiind înregistrată în Luxemburg… Cea inferioară, în Bulgaria!


Majorarea salariului minim in România este o chestiune vitală pentru aproape o treime dintre salariații României…și, deci, este oportună dintr-un punct de vedere social mai cuprinzător.
Implicațiile bugetare, însă, sunt o adevărată provocare dacă se are în vedere intreg „lanțul de impact” pentru mediul economic și pentru indicatorii de macrostabilitate…
Și cu „bolovanul” angajamentelor asumate recent de România față de Executivul comunitar pentru a reduce deficitul bugetar, începând din 2025, cu câte 0,75 %/an până în 2031… Când vom ajunge la atingerea pragului de 2,5 % din PIB, de la 7,9% în prezent, ca punct de pornire!
Din nefericire, în acest moment, nici primul ministru Marcel Ciolacu, nici titularul de la Finanțe, Marcel Bolos, nu au făcut vreo referire la vreun studiu de impact, întocmit de către Guvern, pentru a evalua consecințele majorării salariului minim garantat in România…
Întocmirea și adoptarea proiectului Bugetului de Stat pentru 2025, sine die, vor fi rostogolite pentru după alegeri iar legea salarizării unitare in domeniul public, destul de probabil, va avea un traseu similar cu cea a „pensiilor speciale”…Toate funcțiile din organigramele publice au ca bază de calcul salariul minim garantat in plata!
Acum, mai toate chestiunile aflate pe agenda Guvernului sunt croite strict in „cheie electorală” și plămădite „pe repede înainte”, fără prea multe calcule sau studii de impact…
Vrând-nevrand, scenariul ghidat de „vom vedea” nu poate fi decât unul marcat cu multe roade otrăvite!

PS:
Cu campania electorală pe cap, ca șef de partid, și cu obligațiile curente de înalt demnitar al statului român, meditațiile la Economie sunt lăsate mai la urmă,nu?
La fel și cele de la Engleză, probabil…

Toma Pirau

NOTA
Preşedinția a promulgat miercuri legea privind transpunerea în legislaţia naţională a salariului minim european. Directiva europeană privind salariile minime adecvate urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai ale angajaților.
Legea are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care are termen data de 15 noiembrie 2024. Directiva urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate şi un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluţia salariilor. Stabilirea şi actualizarea salariului minim legal se realizează în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.