Salvamontiştii din Bran au mai salvat trei vieţi în ajunul desfiinţării

Salvamontiştii din Bran au mai salvat trei vieţi în ajunul desfiinţării

Salvamont Bran nu mai există! Turiştii care vor să se aventureze pe traseele montane din zona Bran-Moeciu-Fundata, trebuie să se gândească de două ori înainte de a porni la drum. Salvamontiştii care acţionau în situaţii de urgenţă în zona Bran au fost concediaţi şi evacuaţi din Refugiul Salvamont Bran, unde au lucrat mai bine de 20 de ani

Salvamont Bran nu mai există! Turiştii care vor să se aventureze pe traseele montane din zona Bran-Moeciu-Fundata, trebuie să se gândească de două ori înainte de a porni la drum. Salvamontiştii care acţionau în situaţii de urgenţă în zona Bran au fost concediaţi şi evacuaţi din Refugiul Salvamont Bran, unde au lucrat mai bine de 20 de ani. În noaptea dinaintea desfiinţării, salvamontiştii au recuperat cu cuplu cu un copil de un şi jumătate din râpa în care alunecaseră cu maşina.
Salvamontiştii din Bran au aflat, în urmă cu trei săptămâni că de la 1 aprilie vor rămâne fără loc de muncă. Au sperat că situaţia lor se va rezolva şi că îşi vor putea îndeplini misiunile pe munte, în continuare. Dar nu a fost aşa.
S-a ajuns la evacuare pentru că, până acum, Serviciul Salvamont Bran se afla în subordinea regiei locale a pădurilor. Curtea de Conturi a sesizat acest lucru şi a cerut primăriei să modifice modul de organizare al formaţiei salvamont. Autorităţile locale au decis, însă, să desfiinţeze complet serviciul si să creeze unul nou, aşa cum pretinde primarul PSD al Branului, Rareş Rădăcină, PSD. Spusele edilului din Bran sunt contrazise de informaţiile Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, care acreditează serviciile publice Salvamont din toată ţara; preşedintele Sabin Cornoiu, spune că asociatia din Bran nu este acreditata şi le recomandă salvamontiştilor concediaţi să se adreseze justitiei.
Serviciul salvamont este obligatoriu în toate localităţile care au pârtii şi în care există marcate trasee montane. De acum, viaţa turiştilor care se aventurează pe munţii din zona Bran va fi pusă în pericol, în cazul vreunei urgenţe.salvamont bran1
Ultima misiune a foştilor salvamontişti din Bran a avut loc chiar vineri noapte, cu o zi înainte de evacuare. O familie, cu un copil de un an şi jumătate, căzuse cu maşina într-o râpă din care nu au mai putut ieşi.
Cei cinci angajaţi ai Serviciului Salvamont din Bran, alături de cei 20 de voluntari, vor trebui să îşi găsească, de acum, alte locuri de muncă. Şi aşa salariile de aici variau între 1500 şi 1700 de lei, după ce ani de zile au câştigat maximum 1200 de lei pe lună. Iubirea pentru munte nu îi va ţine însă departe de misiunile de salvare.
Până acum, Serviciul Salvamont Bran era finanţat în proporţie de 60% de primăria Bran, iar cu câte 20 de procente contribuiau autorităţile locale din Moeciu şi Fundata. Pentru ca acest serviciu să funcţioneze legal, edilii din Bran ar trebui să introducă în serviciile de turism o taxă de salvamont, aşa cum există în toate staţiunile montane din ţară.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.