Salvarea crestinatatii prima zi a Festivalului de Dramaturgie Contemporana

Salvarea crestinatatii
prima zi a Festivalului de Dramaturgie Contemporana

0 151

Festivalul de Dramaturgie Contemporana se deschide anul acesta cu spectacolul Ioana si focul de Matei Visniec, spectacol al Teatrului de Comedie din Bucuresti. Despre felul in care s-a nascut acest text, autorul marturisea: „Intentia mea a fost sa scriu o povestire istorica pentru Teatrul de Comedie, caci despre istorie si mascarada istorica putem sa si radem. Istoria este, in acelasi timp, un ochi care rade si un ochi care plange. Am vrut sa provoc publicul ca la fiecare 2-3 minute sa fie intre ras si consternare.(…) Pot spune, insa, ca aceasta piesa este atipica pentru mine, pentru ca e o piesa despre salvare. Cine ne salveaza astazi? Caci Ioana d’Arc a salvat crestinatatea, a salvat Franta.”

*
Matei Visniec este unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani contemporani. Din 1987 traieste la Paris unde desfasoara o bogata activitate jurnalistica. In 1992 i se monteaza pentru prima data o piesa in Franta (Caii la fereastra) pentru ca, de atunci, cariera lui ca dramaturg sa devina internationala.
Dintre piesele sale cele mai cunoscute: Teatrul descompus sau Omul-pubela, Angajare de clovn, Trei nopti cu Madox, Si cu violoncelul ce facem?, Ultimul Godot, Mansarda la Paris cu vedere spre moarte etc.
*
Teatrul de Comedie a deschis stagiunea trecuta cu acest spectacol, in regia Catalinei Buzoianu. De-a lungul anului, spectacolul a reputat un real succes, lucru demonstrat si de premiile si nominalizarile de la diferite festivaluri si gale:

• Dorina Chiriac / Gala Uniter 2009 – Nominalizare pentru cea mai buna actrita in rol principal
• Dorina Chiriac / festCO 2009 – Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal
• Marius Manole / festCO 2009 – Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal
• Aurelian Barbieru / festCO 2009 – Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar

In cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporana puteti vedea Ioana si focul, joi, 12 noiembrie, ora 19.00 (Teatrul „Sica Alexandrescu” – Sala Mare), in seara de deschidere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.