Salvarea Junilor Brasovului

Salvarea Junilor Brasovului

0 304

Libraria St. O. Iosif este gazda unui eveniment cu adevarat important nu numai pentru intelectuali sau iubitorii de carte, ci pentru toti cei care iubesc traditia si vor s-o transmita din generatie in generatie.
Astfel, Libris Brasov si Editura Lux Libris va invita maine, 20 august 2008, ora 13.00, la lansarea volumului „Salvarea unui obicei romanesc – Junii Brasovului” de Petru Istrate.
Personalitatile care vor lua cuvantul in cadrul acestui eveniment sunt: acad. Alexandru Surdu, presedinte Despartamantul Central „Astra” Brasov, prof. univ. dr. ing. Florin Andreescu, director Editura Lux Libris, prof. preot dr. Vasile Oltean, Director Muzeul „Prima Scoala Romaneasca”.
„Cartea domnului profesor Petru Istrate, secretar al Despartamantului Central „Astra” Brasov, intitulata semnificativ „Salvarea unui obicei romanesc – Junii Brasovului”, se inscrie pe linia celor mai valoroase contributii consacrate acestui minunat obicei romanesc, crestinesc si patriotic” a declarat acad. Alexandru Surdu.Junii Brasoveni sau Junii Brasovului sunt un grup de calarasi din Scheii Brasovului, astazi cu functie ceremoniala, care, an de an, defileaza pe strazile Brasovului. Sarbatoarea lor reprezinta un complex de obiceiuri care combina practici pre-crestine cu manifestari crestine pentru a reda vechiul mit al mortii si renasterii rituale a timpului calendaristic.
In fiecare an, in Scheii Brasovului, in prima duminica de dupa Pastile Rasaritene — a Tomii — atat brasovenii cat si turistii asista la un spectacol cu elemente de mit, rit, ceremonial si magie. Este vorba despre defilarea junilor si manifestarea obiceiurilor pe care acestia le-au mostenit din timpuri stravechi. „Junii trebuie priviti ca un rest de epoca pagana, o straveche serbare de primavara, care serbeaza reinvierea naturii, invingerea soarelui asupra asprimii si gerului iernii, inceputul vietii noi… iar serbarea trebuie considerata ca un cult religios precrestin, confirmata si de imprejurarea ca ea se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut inca de la daci” (Julius Teutsch, cronicar sas).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.