Sambata lasatului secului de carne (numita Mosii de iarna)
Ultima sambata inainte de intrarea in marele post a Pastelui este dedicata mortilor; in acea zi se dau de pomana placinte, covrigei, lapte cu taitei, o ulcica plina cu apa in care se aseaza si o luminare aprinsa. La biserica se duc colaci si coliva.
De obicei in aceasta sambata, dar si in toate sambetele Postului Mare, se face Pomenirea mortilor, ducandu-se la biserica, coliva, o sticla de vin, pentru sfintire, trei colaci sau trei franzele, in care se infige o lumanare. Cine are mai multe posibilitati, pot face pachete pentru impartit saracilor dupa sfintirea in biserica de catre preot, impreuna cu un pomelnic (adica cu o hartie pe care scrieti numele tuturor decedatilor din neamul vostru, prieteni, etc.
Gospodinele din
Preparatrea Colivei
Coliva este o ofranda adusa de credinciosi la biserica spre sfintire, in cinstea sfantului zilei, in ziua onomastica a cuiva sau pentru usurarea sufletelor celor raposati, de pacate si scoaterea lor din osanda vesnica.
Coliva este elementul principal, absolut necesar pentru pomenirea mortilor. La toate soroacele de pomenirea mortilor, crestinul se ingrijeste sa faca o coliva care s-o aduca la biserica impreuna cu o sticla cu vin, pentru a fi sfintite.
Reteta
Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas (arpacasul fierbe mai repede), 375 g zahar, aproximativ 300 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana de pesmet din biscuiti simpli dati pe razatoare ca sa fie fini sau, zahar pudra, ca sa se acopere bine coliva, 1 lingurita rasa cu sare si eventual, putina cacao, bomboane, pentru ornat coliva.
Modul de opreparare :
- Eliminati de toate corpurile straine din grau sau arpacas, apoi spalati in mai multe ape (de regula sapte ).
- Puneti graul sau arpacasul intr-o cratita mai mare, (daca aveti o cratita cu fundul mai gros), peste care turnati apa (se socoteste de trei ori cantitatea de apa fata de una de arpacas, si se fierbe cel putin o ora, la foc mic. Daca o fiebeti pe aragaz, va trebui sa puneti o tabla mai groasa sub cratita. Trebuie sa o supravegheati din cand in cand, ca sa nu scada tot lichidul si sa se prinda de fundul cratitei.
- Amestecati cu o lingura curata din cand in cand. Daca s-a fiert bine, (bobul este umflat si moale), adaugati sarea si amestecati pana cand se topeste. Lasati cateva minute, apoi stingeti focul si adaugati zaharul tos, amestecati bine. Arpacasul fiind fierbinete, zaharul se fa topi repede. Luati cratita de pe aragaz sau soba, si o puneti sa se raceasca, apoi o puneti in frigider acoperita cu un capac ca sa nu se usuce deasupra, pana cand doriti sa finisati coliva. Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
- Inlaturati coaja care eventual s-a format, adaugati vanilia sau esenta de rom, coaja rasa de lamaie sau portocala si nucile taiate fin cu cutitul sau rasnite dupa preferinta.
- In continuare, amestecati usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
- Aseazati pe un platou curat, si o modelati uniform pe platou cu ajutorul unei palete sau cu un cutit cu lama lata, ca sa capete o forma frumoasa. Platoul poate avea diferite forme, nu prea conteaza acest lucru.
- Deasupra cerneti pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, sau cerneti daca doriti un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presati, ca si pe pesmet.
- Pentru ornat, puteti folosi un sablon facut din carton, (in unele biserici exista sabloane din lemn subtiri, care sa reprezinte o cruce cu alte simboluri specifice peste care cerneti putina cacao. De asemenea, puteti folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale, etc., dupa preferinta si inspiratia pe care o aveti, cu ajutorul carora sa formati in mijloc, este obligatoriu ca in centrul paltoului sa fie simbolizata Sfanta Cruce.
- Curatati bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut cu ajutorul unui servetel.
- O puneti la rece.
- A doua zi, le pregatiti pe toate si mergeti la biserica. Doamne ajuta!