Sănătatea în vremurile noastre. Reflexii pentru o întoarcere la firesc
Este important să înțelegem faptul că vremurile pe care le trăim acum sunt extrem de înșelătoare chiar și atunci când vorbim de sănătatea organismului nostru.
Poluarea din marile orașe, alimentele procesate, pesticizate, toxinele infiltrate în majoritatea produselor de pe rafturile din supermarket, undele electromagnetice si de radiofrecventa care împânzesc mediul urban, stresul și lipsa somnului sunt câteva elemente majore care ne-au marcat existența fără să realizăm măcar.
De la o generație la alta, mediul natural de trai devine tot mai îndepărtat, iar în schimbul său avem parte de un comfort extrem de accesibil, reprezentat de supermarket-uri la fiecare colț, restaurante și multe alte facilități urbane.
Dar care este prețul pentru toate acestea?
Deoarece rata bolilor este în continuă creștere foarte mult, mai ales din cauza distrugerii microbiomului intestinal, inflamația cronică și afecțiunile digestive sunt tot mai frecvent întâlnite în rândul oamenilor de toate vârstele, copiii ne sunt firavi și sensibili, ne confruntăm cu multe feluri de alergii și de boli autoimune… iar la toate acestea încercăm să găsim soluții.
Răspunsul la aceste probleme care ne-au invadat este mult mai aproape decât am crede, reprezentând fără îndoială o întoarcere la firesc, la modul cum au crescut bunicii și străbunicii noștri.
Alimentația să ne fie leac!
Am uitat că tot ceea ce mâncăm impactează statusul sănătății generale a organismului. Fiecare aliment are proprietățiile sale, dar acestea pot fi mult diminuate dacă produsul este infestat cu pesticide și crescut forțat într-un sezon în care nu e firesc să existe.
Ne-am obișnuit să consumăm roșii și castraveți iarna, să mâncăm vinete și dovlecei, atunci când ar trebui să urmăm ritmul biologic al anotimpurilor, așa cum făceau strămoșii.
Sezonul rece este dedicat murăturilor pline de probiotice, grăsimilor naturale provenite de la porcii și păsările crescute în ograda țăranilor sau a altor produse din propria cămară. Vara și toamna se consumă tot ceea ce este de sezon, pentru o doză maximă de vitamine și de nutrienți.
Respectând ritmul naturii, respectăm de fapt viața propriului trup.
Nu întâmplător a lăsat Dumnezeu astfel lucrurile!
Dacă privim obiectiv, la sate putem observa încă bătrâni lucizi la minte și pe picioare, chiar la vârste înaintate de 80 sau 90 de ani. L
a oraș, spitalele sunt pline de vârstnici cu patologii cronice, cu afecțiuni neuronale etc.
Prăpastia între cele două lumi se adâncește tot mai mult, iar noi cei de azi suntem datori cu o reîntoarcere în timp, pentru a accesa firescul demult uitat.
Să încercăm pe cât putem să ne procurăm hrana din surse cât mai naturale, să consumăm proteine de calitate și să mâncăm echilibrat și sezonier, având ca exemplu concret pe bunicii și străbunicii noștri.
E important să găsim momente pe care să le petrecem în natură și în liniște, dincolo de poluarea orașului, iar atunci când e necesar să suplinim cu vitamine carențele pe care inevitabil le avem.
Autor: Ana-Maria Radulian
Sursa: activenews.ro