Sanzienele – un ritual solar al Iubirii (I)

Sanzienele – un ritual solar al Iubirii (I)

0 1450

Sarbatoarea Sanzienelor sau a Dragaicei este cel mai important si cel mai vechi ceremonial pagan de vara pastrat in folclorul romanesc.
Unicitatea acestui ritual este data si de faptul ca se suprapune peste o serbare religioasa ortodoxa la fel de importanta, ziua nasterii Ssfantului Ioan Botezazorul.
Datinile sunt atat de vechi incat unii cercetatori de folclor le leaga de ceremoniale dacice ale caror origini se pierd in negura timpului.
Numele insa este de origine romana, Sanziana, de la Sancta Diana (care circula si azi in Ardeal) si cel slav Dragaica (care a venit mai tarziu si care circula in Muntenia si Oltenia).
Sarbatoarea de Sanziene (tinuta pe 24 iunie, de ziua nasterii lui Ioan Botezatorul) e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, si pastreaza in ea un amestec fascinant de crestinism, pagânism si vrajitorie.
Sânzienele sunt plante cu flori galbene-aurii si placut mirositoare.
Cresc prin livezi, pasuni, margini de paduri si poienite. Insotite de muzica si chiuiturile flacailor, fetele aduna florile de Sânziene in buchete, fac colane si impletesc cununi circulare si cruciforme sau le strang in buchetele.
Pentru ca este un rit al fecunditatii, Sanzienele sunt, de fapt, si un prilej de serbare a Iubirii. De aceea, toate obiceiurile, superstitiile si datinile fac referire la acest sentiment sublime, dragostea.

In 23 iunie, dupa apusul soarelui, se culeg 9 flori de maslin, se pun intr-un lighean cu apa (mai bine sa fie de izvor) si se lasa in timpul noptii, expus influxurilor astrale. Dimineata in zori, se va urmari desenul format: acesta corespunde initialelor viitorului sot. O varianta poate fi si aceasta: se umple un recipient – de argint sau de teracota, nu prea inalt si larg – cu apa de fantana. Se va aprinde o lumanare rosie si se lasa sa picure 23 de stropi de ceara, observand ce initiale se vor forma…
Pe o foaie de hartie se vor scrie, numarandu-le, intrebarile la care se asteapta raspuns din partea cerului si se pun apoi sub perna. Se vor face apoi bilete cu „Sfantul Ion spune DA” si tot atatea cu „Sfantul Ion zice NU”. Se amesteca bine biletelele si se pun intr-un vas de teracota ce va fi asezat afara, in timpul noptii.
Dimineata, la sculare, se ia hartia cu intrebari, se citeste numarul 1 si, cu o mana, fara sa se priveasca in partea aceea, se ia un biletel, afland astfel raspunsul. Se procedeaza astfel, pana ce se termina biletelele si intrebarile.
Pentru ca aceasta noapte a solstitiului de vara este una magica, vrajitoriile nu puteau lipsi de la acest ceremonial.
Astfel, un descantec popular in zona de sud a tarii o poate ajuta pe fata care-l puna in aplicare sa-si atraga de partea ei pe cel de care e indragostita.
La miezul noptii (ora unu, dupa ora legala in vigoare) se culege o mana de frunze de sporis, in timp ce se rosteste urmatoarea invocatie: „Te iau in numele lui Aniel, Ariel, Vehnel, Rehael, Umabel, Manakel, ca sa ma faci iubita de X”. Se aduna frunzele intr-o batista care n-a fost folosita (de in, matase, bumbac), alba si se va tine 21 de zile intr-un loc ferit de lumina directa si aerisit.
Dupa terminarea perioadei amintite, se faramiteaza frunzele, nedesfacand insa batista, pana devin foarte maruntite. Se deschide, in sfarsit, batista si se trece acest praf de frunze pe maini, pe la incheietura mainii, pe fata, stand afara, in aer liber (mai bine pe o pajiste unde, apoi, se va ingropa batista)…

Continuare în numarul următor

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.