Saptamana lui Procoava – prima saptamana din octombrie
Se pare ca un calendar cu inceput de an la sfarsitul lunii octombrie a fost generat de aceeasi ocupatie straveche, cresterea animalelor: „ipoteza conform careia populatia straromaneasca, probabil si cea dacica, a avut in uz, asemanator celtilor, un calendar cu inceput de an toamna, celebrat in ziua in care se sarbatoreste azi Samedru, este confirmata si de dansul ritual al pastorilor banateni, executat numai de doua ori pe an: la imperecherea oilor, si dupa sase luni, la alesul sau formarea turmei”. (Ion Ghinoiu – Sarbatori si obiceiuri romanesti, Ed. Elion, 2004).
Prima saptamana a lui „Brumarel” se cheama Saptamana lui Procoava, dupa numele sfantului care acopera ogoarele cu zapada, pentru ca pamantul sa aiba destula apa cand se desprimavareaza, holdele sa aiba spic bogat si gradinile sa fie rodnice.
Saptamana a doua este Saptamana Satului, cea in care preocuparile sunt pentru gospodarie. Cea de-a treia saptamana este numita Saptamana Lucinului, de la numele zeului protector al lupilor. Ultima saptamana a lunii porta numele Saptamana Samedrului si este saptamana in care se sarbatoreste Sfantul Mucenic Dimitrie – „Samedru”. 1 Octombrie: Sf. Procoava Sf. Procoava este cel care acopera pamantul cu zapada. Stiind ca sunt mai placute flacailor daca au parul bogat si lung, fetele se roaga Sfantului Procoava sa le daruiasca aceasta nepretuita podoaba.
Se spune ca: – anul care urmeaza va fi roditor daca frunzele pomilor se ingalbenesc si cad in octombrie; – va fi vant puternic in decembrie daca ploua mult in octombrie; – va fi timp frumos in ianuarie daca e multa bruma sau chiar zapada in brumarel; – daca in noaptea de Samedru oile se culca gramada, in ciopor, va fi iarna grea, iar daca oile dorm rasfirate, se astepta o iarna blanda; – daca nucii si gutuii sunt incarcati, e semn de iarna grea.