Saptamana Luminata –
Credinte si superstitii
Prin Invierea Domnului nostru Iisus Hristos din morti, cei din popor cred ca raiul se deschide tuturor sufletelor retinute in prinsoarea iadului incepand de la Adam si pana la venirea Mantuitorului, si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei.
Ca dovada ca in acest interval Raiul este deschis, dupa credinta poporului si datina cea veche, in ziua de Inviere se scoate usa din mijloc a altarului si se pune deoparte, unde sta apoi toata Saptamana Pastilor sau Saptamana Luminata.
Cine moare in acest interval – si mai ales in ziua de Pasti sau in saptamana cea dintai dupa Pasti, numita pretutindeni Saptamana Luminata – merge de-a dreptul in rai pentru ca lumina raiului straluceste fiecaruia care moare in aceasta saptamana si pentru ca in timpul acesta usile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului inchise. Cel care moare este primit in rai, indiferent de pacatele care le-a facut, caci toate i se iarta.
Saptamana de dupa Pasti este socotita Saptamana Luminata fiindca e toata scaldata in Lumina Invierii si prin aceasta cei putini. Ei ii corespunde la sfarsit Ziua a Opta, zi ce nu-si gaseste loc in calendar (nu se confunda cu prima zi a saptamanii urmatoare), nu mai apartine pamantului si creste in cer. Atunci apostolul Toma care initial declarase ca nu va crede in Inviere pana nu va vedea semnele cuielor in mainile lui, ajunge sa creada si poate sa spuna cu toata credinta Hristos a inviat.
In prima zi din aceasta saptamana sfanta este Lunea Alba in care, in unele zone din tara barbatii merg la udatul cu apa sau cu parfum al femeilor. Tot in aceste zile este respectat in unele locuri, alergatul cu pasca.
Marti femeile fac pomeni pentru cei trecuti la Domnul.
Miercuri, tot femeile nu au voie sa lucreze la camp, ci doar barbatii. Ele strang insa vlastari de alun, buciumei.
Joi, numita si Joia Verde, femeile dau foc vlastarelor de alun.
Vineri este Izvorul Tamadurii de unde se va lua Agheazma Mica.
De Duminica Tomii, cu care se va incheia Saptamana Luminata, se sarbatoreste Pastele Blajinilor, cand sunt pomeniti mortii.