Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor

0 144

DUMINICA STALPARILOR -semnificatia liturgica a acestor zile incepe cu intru pomenirea intrarii Mantuitorului in Ierusalim calare pe asin – dupa cum prezisese proorocul Zaharia – unde a fost intampinat de poporul evreu cu ramuri de finic, strigandu-i: «Osana Fiul lui David, bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului, Imparatul lui Israil! ».
Biserica noastra crestina imparte ramuri de salcie, ale carei frunze se aseamana cu cele de finic.

LUNI e pomenit Iosif cel prea frumos, care a fost vandut de fratii sai pe 30 de arginti unor negutatori Ismailteni, dupa cum l-a vandut Iuda pe Mantuitorul tot pe 30 de arginti, evreilor.
E pomenit si smochinul cel neroditor, la care Mantuitorul venind flamand si negasind roade, l-a blestemat, iar smochinul s-a uscat pe loc. Smochinul e asemuit cu biserica evreiasca in care Iisus n-a gasit cuviosenie, ci numai umbra legii si a blestemat-o, sa fie desarta in veac!

MARTI e pomenita pilda celor 10 fecioare, dintre care cinci fiind intelepte, au avut untdelemn de ajuns pentru candelele lor – adica fapte de milostenie – cu care au iesit intru intampinarea mirelui; iar cinci fiind nebune n-au avut untdelemn si s-au stins candelele lor, iar Domnul nu le-a mai prinit.

MIERCURI este pomenirea femeii celei pacatoase, care afland ca Mantuitorul se afla in casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir inmiresmat, al carui pret era 300 de dinari, ca sa-i toarne pe capul Lui si cu parul capului ei stergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului. Fapta pentru care a fost dojenita de Iuda Iscarioteanul spunandu-i ca « mai bine s-ar fi vandut si banii dobanditi s-ar fi impartit saracilor », iar Mantuitorul i-a raspuns i-a raspuns : « Las-o pre dansa ca spre ingroparea mea a facut aceasta ! Pre saraci pururea ii aveti cu voi, iar pre mine, nu ma aveti pururea. »

JOI, Sfintii Parinti au aranduit sa praznuim patru lucruri: Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, dandu-le prin aceasta lor si noua pilda de smerenie.
Cina cea de Taina, adica asezarea Sfintei Cuminecaturi.
Rugaciunea cea mai presus de fire, in gradina Ghetsimani.
Vinderea Domnului de catre Iuda vanzatorul, pentru 30 de arginti.
Primele doua s-au facut ziua, iar celelalte doua noaptea de joi spre vineri.

VINERI praznuim patimile Domnului nostru Iisus Christos, pe care le-a primit de bunavoie pentru spalarea pacatelor noastre. Se numeste Vinerea Mare, cand se ajuneaza.

SAMBATA e praznuita ingroparea trupeasca a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Christos, cum si pogorarea lui in Iad, scotand neamul omenesc din stricaciune si trecandu-l in viata cea vesnica.

DUMINICA, invierea Domnului din morti, care e praznicul praznicelor si sarbatoarea sarbatorilor ; drept care, crestinii in timp de 40 de zile pana la Inaltarea Domnului se saluta cu « Christos a inviat ! », raspunsul fiind « Adevarat ca a inviat !».

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.