SAR imporiva Guvernului Boc

SAR imporiva Guvernului Boc

0 263

Societatea Academica din Romania cere abrogarea OUG 58/2010 si a normelor sale de aplicare, precum si eliberarea din functie a celor care au redactat sau au avizat actul normativ si normele sale de aplicare – conform unui comunicat transmis duminica, 29 august. Potrivit SAR, contradictiile dintre Ordonanta si Normele sale de aplicare „genereaza haos si vulnerabilizeaza atat platitorii de venit cat si beneficiarii de venit in fata organelor de control”, amenda este absurd de mare si nu este corelata in nici un mod cu valoarea contractului declarat” iar „erorile de conceptie si formulare vor genera un sir interminabil de procese unde contribuabilii vor invoca neclaritatea legii in apararea lor si vor cistiga”.
Unul dintre argumentele principale prezentate in comunicatul SAR este acela ca OUG 58/2010 „nu va aduce la buget suma, de altfel modica, care este tinta Guvernului. Ea creste nepermis costurile de tranzactie atat pentru cetatean cat si pentru stat si, la o analiza reala, se vede ca e mai degraba costisitoare decat profitabila”.

Explicatie:
Erorile de conceptie si formulare vor genera un sir interminabil de procese unde contribuabilii vor invoca neclaritatea legii in apararea lor si vor cistiga. Aceasta harababura ar fi putut fi evitata daca OUG 58/2010 prevedea clar ca taxele sociale sunt datorate si pentru alte contracte decat cele de munca (ar fi putut fi enumerate expres acele contracte exceptate de la plata acestor taxe), fara a se folosi aceasta falsa constructie juridica a reconsiderarii unui contract.
Pentru a se face o adevarata analiza cost-beneficiu a acestei prevederi ar fi trebuit oricum calculat timpul de implementare pierdut de organele statului si de contribuabili, care depaseste cu mult beneficiile potentiale. Aceste costuri provin mai ales din frecventa lunara a platilor.
In mod rezonabil, ar fi trebuit programata o singura plata pe an, la sfarsitul anului fiscal, si nu lunar si pentru fiecare contract in parte asa cum este prevazut in OUG 58/2010 si in normele de aplicare.
In concluzie, OUG 58/2010 si normele sale de aplicare sunt un exemplu clar de reglementare aberanta si imposibil de aplicat, care saboteaza statul de drept. Faptul ca aceasta reglementare a putut trece de instantele de avizare ridica un serios semn de intrebare asupra capacitatii Guvernului. Cei care au redactat si au avizat aceste reglementari trebuie demisi neintirziat, iar ordonanta abrogata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.