Sarbatoare crestina – Intampinarea Domnului

Sarbatoare crestina – Intampinarea Domnului

0 272

In prima zi a lunii februarie ?crestinii sarbatoresc Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului. Dupa nasterea lui Iisus, trecand 40 de zile, Fecioara Maria a plecat la Ierusalim impreuna cu pruncul, pentru a-l duce in fata Domnului. In templu, ea l-a intalnit pe Simeon, i-a dat pruncul in brate si a auzit toate profetiile pe care le-a facut acesta. Tot astazi este praznuit Sfantul Mucenic Trifon, care a trait pe vremea imparatiei lui Gordian. Inca de mic, el a fost inzestrat cu darul de a face minuni si a primit de la Duhul Sfant harul tamaduirii. Pe vremea imparatului Deciu, marturisind numele lui Hristos, a fost omorat cu sabia.?


?


Credinte populare, traditii, semne?


Denumirea populara a lunii februarie, Faur, este legata de mesterii fauri, lucratori ai fierului, care pregateau uneltele de munca, ascuteau sau confectionau fiarele sau cutitele de plug inainte de deschiderea sezonului agrar.


Deoarece are numai 28 de zile, in anii bisecti 29, Faur este considerat fratele cel mic al celorlalte luni ale anului. Timpul reflecta capriciile copilului Faur: cand rade si zambeste, e frumos; cand plange, bate viscolul; cand e suparat, da ger de crapa pietrele. El intra in conflict cu Martie, care, dupa ce i-a cerut cateva zile friguroase pentru a-i strica florile fratelui Prier, refuza sa i le mai inapoieze.


Asa explica poporul numarul mai mic de zile al lunii februarie si timpul capricios de la inceputul lunii martie, cand cei doi frati s-ar lupta pentru zilele imprumutate. In cursul lunii februarie se incheiau sezatorile si, impreuna cu acestea, distractiile tinerilor din serile si noptile lungi de iarna. Apropierea sezonului agrar aducea in prim-plan preocuparile de ordin economic: ingrijirea atenta a vitelor de munca, repararea uneltelor, pregatirea semintelor pentru semanat. Linistea si odihna in sat erau impuse de Caii lui Santoader, feciori voinici si frumosi, dar cu coada de cal in pantaloni si cu copite in opinci. Acestia intrau in sezatoare, casa unde se intalneau fetele cu baietii, luau fetele la joc, zburau cu ele in inaltul cerului de unde le lasau sa cada pe pamant.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.