Sarbatoarea Comunei Budila din judetul Brasov

Sarbatoarea Comunei Budila din judetul Brasov

0 266

In acest week-end, locuitorii comunei Budila se imbraca in straie de sarbatoare cu ocazia zilelor localitatii lor.
Despre existenta comunei Budila se pomeneste pentru prima data in cartea „Székely Zöld”, adica in anul 1211, care marcheaza venirea Cavalerilor Teutoni in partile Depresiunii Barsei, unde s-au asezat ca locuitori stabili.
Venirea acestora a facut ca locuitorii Budilei sa se retraga spre regiunea deluroasa, pe Valea Ducsoarei, la circa 2 km spre est de actuala vatra a comunei.
Locuitorii comunei Budila vor petrece, asadar, in aceasta duminica, 17 octombrie 2010.
Aflata la cea de-a patra editie, sarbatoarea va incepe la ora 12.30 cu o parada a fanfarei, artistilor si majoretelor, de la Primaria Budila catre Caminul Cultural Budila.
In cadrul Zilei Comunei Budila vor avea loc spectacole folclorice sustinute de copiii de la Gradinita din Budila, de copii claaselor I-IV ai Scolii din Budila, de ansamblurile comunei Budila, ansamblul folcloric „Cetatuia” din Teliu, si Jold Pantika din Budila.
De asemenea, un program artistic va sustine si taraful Plaiuri Transilvane, impreuna cu grupul de solisti Tara Barsei. Vor fi puse la dispozitia celor prezenta produse traditionale din zona si obiecte artizanale facute de mesterii populari din judetul Brasov.
Ziua se va incheia cu un foc de artificii, iar invitatul special al evenimentului va fi solista Claudia Miritescu.
Referitor la originea denumirii comunei, cuvantul BUDILA este de origine slava si inseamna: planta intepatoare, iritanta.
Comuna Budila este legata de unele evenimente istorice din trecutul poporului si anume: in anul 1599 Mihai Viteazul, trecand muntii prin trecatoarea Buzau spre Transilvania, la iesirea din Valea Teliului populatia din Budila i-a iesit inainte, aducandu-i daruri in semn de supunere.
In jurul anului 1612 cetatea din Budila a fost distrusa pana la temelie. Mai tarziu a fost recladita, intr-un stil mai frumos si mai pompos, devenind cuibul lui Beldi Pal.
Veniti, asadar, si petreceti intr-un loc cu istorie din judetul Brasov!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.