Sarbatoarea graului

Sarbatoarea graului

0 195

In ziua de 11 iunie, in calendarul ortodox sunt praznuiti Sf. Apostoli Vartolomeu si Varnava. Ziua aceasta este cunoscuta ca singura sarbatoare a graului – cand nu se lucreaza nici la camp, nici in casa

Vartolomeul graului
In traditia romaneasca, Sfantul Vartolomeu, numit si Vartolomeul graului, este o sarbatoare de miez de vara. Din acest moment, ziua incepe sa scada, vara trecand inspre iarna. Mai precis, vara se „invarteste” inspre iarna. Verbul „a invarti” (de unde si numele sfantului Vartolomeu) caracterizeaza toata aceasta sarbatoare. Femeile nu trebuie sa toarca (miscarea presupune invartirea fusului). Mai mult, nu se lucreaza in general, intrucat e pericol de vartejuri, de furtuni, sau chiar de ameteli.
Sarbatoarea graului, ziua solstitiului de vara in calendarul popular, cand se spunea ca incepe sa se usuce radacina graului si sa se coaca graul in spic, a preluat numele si ziua de celebrare ale Sfantului Apostol Vartolomeu din Calendarul ortodox, pe vremea cand corespundea ca data calendaristica cu solstitiul de vara. Ca personificare a zilei cei poarta numele, Vartolomeul Graului avea trasaturile unui aprig zeu, care ii pedepsea pe cei care ii nesocoteau ziua: batea piatra, starnea furtunile si vijeliile (Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei).

Cine a fost Sf. Vartolomeu
Sf. Vartolomeu, unul dintre cei 12 apostoli, era din Galileea. El a predicat invatatura crestina in partile Indiei, umbland si propovaduind cuvantul Domnului prin cetati si sate si tamaduind pe cei bolnavi. Luminand pe multi si facandu-le biserici, le-a dat Evanghelia Sfantului Matei, talmacind-o in limba lor. Dupa ce a plecat din India, Sf. Vartolomeu s-a dus in Armenia. In tara aceea era un imparat cu numele Polimie, care avea o fata stapanita de diavol. Apostolul lui Hristos, ducandu-se la bolnava, indata a fugit diavolul, iar fata s-a insanatosit.

Obiceiuri si traditii populare
Pentru protectia casei si a gospodariei, sarbatoarea se tine pentru ca cerealele sa nu ramana seci cand creste bobul. Sarbatoarea o tin oamenii de frica duhurilor rele, care umbla prin vazduh si aduc vijelii devastatoare care rup pomii; Vartolomeu este cunoscut si ca „tatal vartejurilor”.
In ziua de Vartolomeu, in padure se rasuceste frunza pe ulm, plop si tei, iar noaptea apare pe cer constelatia Gainusa. Ciobanii scruteaza cerul sa o vada cand rasare, astfel le va merge bine la oi; Cucuruzul creste ca din apa, iar bobul graului se invartoseaza. Porumbul celor care nu respecta aceasta zi se suceste in bataia vantului. Nu munceste nimeni, pentru ca se spune ca le bate grindina culturile. Se duce grau la biserica si, dupa ce il sfinteste preotul, se da la gaini sa nu moara de ciuma. Se tine pentru a feri de boli animalele. Cine n-a tinut sarbatoarea a capatat dureri de cap si ameteli sau a dat in nebunie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.