Sarbatoarea Intaiului Mucenic Stefan

Sarbatoarea Intaiului Mucenic Stefan

0 161
Ziua de 27 decembrie, in calendarele crestine, marcheaza sarbatoarea Intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan. Contemporan cu Cristos, Sf. Stefan a fost unul dintre cei sapte barbati alesi de catre ucenicii lui Isus, imediat dupa Inviere, sa supravegheze distribuirea ajutoarelor acordate celor nevoiasi din Biserica, astfel incat apostolii sa nu mai fie preocupati cu alte lucruri decat cu indatoririle lor spirituale (in limba greaca stephanus inseamna "coroana").
Adus in fata Sinedriului, i-a acuzat pe iudei ca l-au omorat pe Mesia si, facand o recapitulare a istoriei Israelului, le-a spus ca-l vede pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Lucrul acesta a infuriat foarte tare adunarea, care l-a acuzat cu martori mincinosi ca vrea sa distruga Templul si Legea si l-a omorat cu pietre. Sf. Stefan si-a primit moartea cu mult curaj, rugandu-se la fel ca Iisus pentru iertarea asupritorilor sai si incredintandu-si duhul in mainile lui Cristos.
Urmarile mortii lui Stefan au fost uimitoare: persecutiile care au urmat au dus la predicarea Evangheliei in spatii mult mai mari decat inainte. De asemenea, moartea lui Stefan a fost un element important care a contribuit la convertirea lui Saul din Tars, devenit apostolul Pavel. Predica lui Stefan in fata asupritorilor sai, relatata de apostolul Luca, a marcat inceputul unei revolutii teologice in Biserica primara.
In traditiile religioase romanesti, ziua Sfantului Stefan este o sarbatoare importanta, cand toti cei care poarta acest nume sunt colindati cu refrenul "La multi ani, multi ani, Stefane!"
Cotidianul www.infobrasov.net se alatura tuturor celor care fac astazi urari – "La multi ani" tuturor sarbatoritilor, prosperitate si noul sa va aduca multe bucurii si prosperitat"
 
Istoria Sfantului Stefan:
La propunerea Sfintilor Apostoli in fruntea celor sapte diaconi a fost ales Sfantul Stefan arhidiacon, adica primul dintre diaconi. ”Stefan” in greceste inseamna cununa.
Aflam din Sfanta Traditie si-l vedem si in traditia iconografica: era tanar, frumos la chip, dar mai ales avea o deosebita frumusete sufleteasca. Fiind de neam iudeu se presupune ca a invatat ca si Sfantul Apostol Pavel la scoala rabinica a marelui invatat din vremea aceea, Gamaliel.
El l-a cunoscut bine pe Mantuitorul Hristos si e de buna seama adevarat ca scoala cea mai inalta a facut-o la picioarele lui Iisus Hristos si a continuat la scoala apostolilor. Dar ceea ce il caracteriza cu adevarat cel mai mult era ca avea o credinta si o ravna atat de mari pentru lucrarea Domnului Hristos, incat Dumnezeu l-a invrednicit sa savarseasca minuni si semne mari in popor.
Zelul lui in predicarea Evangheliei i-l insufla nu numai Duhul Sfant, dar si faptul ca a fost martor al Invierii Domnului, al Inaltarii Sale la cer si al Pogorarii Duhului Sfant. Ca si apostolii, el Il predica pe Mesia Cel prezis de prooroci, pe Hristos Cel inviat din morti. De aceea fariseii si conducatorii poporului evreu nu-l priveau cu ochi buni si ”le parea rau ca invata poporul si vestea intru Iisus invierea mortilor”.(Faptele Apostolilor IV, 1-2).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.