Sarbatorea Pastelui 2011- in conditii crescute de saracie pentru romani

Sarbatorea Pastelui 2011-
in conditii crescute de saracie pentru romani

0 225

Aproape toti romanii – 98% – spun ca obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele si numai 2% declara ca nu au acest obicei, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de IRES. Presedintele IRES, sociologul Vasile Dancu, precizeaza ca practicile si comportamentele legate de aceasta sarbatoare se mentin, dar criza economica se reflecta la nivel perceptiv, un numar important de subiecti apreciind ca acest fenomen le-a diminuat bugetul alocat pentru cumparaturile de Pasti.
Potrivit studiului, desi 98% dintre romani sarbatoresc Pastele, nu toti cunosc semnificatia sarbatorii Invierii lui Iisus Hristos: 7% dintre cei chestionati au sustinut ca de Pasti se sarbatoreste Nasterea lui Hristos, in timp ce 4% nu stiu ce sarbatoresc crestinii de Pasti.
Dintre cei care au asociat Sarbatorii Pastelui un obicei specific zonei in care locuiesc, majoritatea au indicat ‘vopsitul oualor’ (23%), alte obiceiuri mentionate fiind mersul la biserica, obiceiul ‘udatului’ sau taiatul mielului.
De asemenea, 84% dintre respondenti spun ca participa de obicei la Slujba de Inviere, iar unul din 10 declara ca in acest an a tinut integral Postul Pastelui. Aproape jumatate (47%) sustin ca au postit in zilele de miercuri si vineri, 17% tin post in Vinerea Mare, iar aproape un sfert (24%) nu practica acest obicei; 20% dintre respondenti s-au spovedit deja, 41% vor face acest lucru in perioada imediat urmatoare, iar mai mult de o treime (37%) nu practica obiceiul.
Conform studiului sociologic, trei sferturi dintre cei intervievati vor petrece aceste sarbatori acasa si doar 4% vor pleca intr-o excursie.
In privinta bugetului destinat sarbatorii, 44% dintre respondenti vor aloca pe familie intre 100 si 500 de lei, 20% vor avea la dispozitie intre 501 si 1.000 de lei, 8% vor avea intre 1.001 si 1.500 de lei, in timp ce pentru 18% bugetul va fi mai mic de 100 de lei.
Pe regiuni istorice, cei mai afectati de criza se declara respondentii din sudul tarii, iar cel mai putin afectati se simt locuitorii din Transilvania si Banat.

Sondajul a fost realizat de IRES in perioada 14-15 aprilie, pe un esantion reprezentativ de 1.281 indivizi, cu o marja de eroare de +/- 2,8%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.