Sarbatori populare ale lunii ianuarie

Sarbatori populare ale lunii ianuarie

0 283

Denumirea populara a lunii ianuarie, Gerar, vine de la gerul mare ce caracterizeaza aceasta luna. Luna debuteaza cu o serie de sarbatori religioase cum ar fi Sfantul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza, Sfantul Ioan Botezatorul, care mai este numit si „Udatul Ionilor” si care incheie ciclul sarbatorilor de iarna.


Sfintii Trei Ierarhi,Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur (Trisfetitele), sunt sarbatoriti pe la sfarsitul lunii, adica pe 30 ianuarie. Se spune ca in aceasta zi sunt interzise toate activitatile casnice. Aceasta sarbatoare se tinea mai ales la casele unde erau fete de maritat, pentru norocul lor.


?


Sanpetrul Lupilor (16 ianuarie)


Sf. Petru este patronul lupilor, care sunt cainii lui. El ii aduna in aceasta noapte si le spune ce anume trebuie sa manance si de unde. Lupii nu au voie sa atace oamenii decat in perioada cuprinsa intre Sf. Andrei si Boboteaza. Se spune ca atunci cand urla lupii, ei il roaga pe Sf. Petru sa le distribuie prada. Legenda spune ca lupul a fost facut de drac, de aceea este atat de fioros. Insa, neputandu-l face sa se miste, acesta l-a daruit lui Dumnezeu, care i-a spus lupului sa fuga dupa drac. Apoi, Dumnezeu a facut lupul cadou Sfantului Petru. Aceasta zi constituie chiar mijlocul iernii. Pe taranii care cinstesc aceasta zi, Sf. Petru ii fereste de boala si inchisoare si le da noroc la vite si la albine.


?


Atanasiile (16-17 ianuarie)


Aceasta denumire a rezultat din combinarea numelui Sf. Antonie cel Mare cu cel al Sf. Atanasie, sfinti numiti de popor Anton si Tanase de Ciuma. Sarbatoarea este tinuta pentru sanatate, in special pentru copii.


?


Circovii de iarna (16-18 ianuarie)


Aceste zile coincid cu mijlocul unui anotimp de 6 luni, incepand de la Sf. Dumitru (26 octombrie), pana la Sf. Gheorghe (23 aprilie). Circovii sunt divinitati periculoase, numite „fulgeratoarele”. Ele aduc trasnete, fulgere, grindina, boli, foc si lupi.


?


Filipii de iarna (29-31 ianuarie)


Ca si Circovii, Filipii sunt zeitati in legatura cu care nu s-au pastrat foarte multe credinte. Se stie ca si ei, ca si Sf. Petru, sunt patroni ai lupilor.


Exista Filipii de Iarna si Filipii de Toamna. Perioada cuprinsa intre aceste doua sarbatori este perioada de imperechere a lupilor. Filipii de iarna sunt tinuti in special de femei, tanara nevasta „primind Filipii” de la soacra sa.


Sarbatoarea este tinuta in primul rand in casele de pastori sau de catre taranii care au vite. Totusi, sarbatoarea este bine sa fie tinuta oricum, pentru ca lupii provoaca pagube mari. Din acest punct de vedere este mai temut decat ursul, pentru ca omoara intotdeauna mai mult decat mananca.In aceste zile nu se coase, nu se spala pe cap si nu se da cu imprumut, pentru ca altfel lupii vor manca vitele.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.