Sarbatorile comunei Vulcan

Sarbatorile comunei Vulcan

0 387

Comuna Vulcan (in germana Wolkendorf, in maghiara Sz?szvolk?ny) este o localitate in judetul Brasov, Transilvania, Romania. Face parte din regiunea istorica Tara Barsei. Legata de aceasta comuna, se afla Colonia 1 Mai, care a detinut una dintre cele mai mari mine cu traditii, inchisa in jurul anilor 1964-1965. Zona este pitoreasca, mult cautata de turistii pasionati de istoricul zonei si de traditii romane si germane.


?


Scurt istoric


In secolul XIII este mentionat pentru prima data Vulcanul, care a evoluat ulterior catre o comunitate bine inchegata, in ciuda navalirilor, bataliilor, epidemiilor, emigrarilor (1907 in SUA), victimelor de razboi, ori deportarilor (1945 in URSS). Urmatoarea mentiune dateaza din 1377. De la 42 de proprietari de pamanturi in 1510 comuna a continuat sa aiba din ce in ce mai multi locuitori.


Secolul XIX a adus o serie de facilitati orasului: cladiri administrative, scoli, mori, abatoare, fabrica de electricitate etc. In 1908 a fost construita reteaua de apa. In 1928 a aparut primul saptamanal local. Biserica in stil romanic dateaza din secolul XIII, de atunci pastrandu-se doar fundatiile si intrarea.


?


„Zilele Vulcanului”


La acest sfarsit de saptamana, Primaria comunei Vulcan organizeaza sarbatorile comunei Vulcan, prilej cu care se vor sarbatori 630 de ani de atestare documentara, moment ce va fi marcat prin organizarea unui program de exceptie, la care vor fi invitati sa participe si sasii care au parasit localitatea si au plecat in Germania inainte de 1989


Manifestare complexa, cu participare locala, Zilele Vulcanului? constituie un prilej de bucurie pentru toti cei care-si au obarsia in aceasta zona. Din programul evenimentului nu va lipsi slujba religioasa. De asemenea, la parada portului popular locuitorii etaleaza costumele traditionale, care duc mandria locului mai departe. Spectacolele folclorice reunesc ansambluri, tarafuri, solisti autohtoni dar si din zonele invecinate. La petrecerea campeneasca se vor servi preparate culinare traditionale.


?


Obiective turistice in zona:


– Biserica evanghelica, sec. XIII – XIX;


– Biserica ortodoxa, sec. XVII;


– Cladirea Primariei, sec. XVII, despre care se presupune ca a adapostit o manastire;


– rezervatia naturala pentru ocrotirea si cresterea intensiva a mistretilor;


– rezervatia geologica-paleontologica Holbav;


– Muzeul bisericii ortodoxe Holbav.


?


Cai de acces:


E 574 (DN 73) Brasov– Cristian – Vulcan (15km);


E 68 Brasov– Codlea –Vulcan (19 km);


DN 73 Pitesti – Bran –Rasnov – Cristian – Vulcan.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.