Sarbatorile populare ale lunii mai
Dupa cum ii spune si numele popular („Florar”, „Frunzar”, „luna ierburilor”), luna mai este luna vegetatiei abundente, prielnica muncilor agricole, pomicole si cresterii animalelor. Sarbatorile populare ale acestei luni sunt: 1 mai: Armindeni, 12 mai: Sf. Gherman, 21 mai: Constantin Graur (Constandinu Puilor), 25 mai: Ioan Fierbe-Piatra.
Ziua pelinului sau ziua boilor
Numita si „ziua pelinului” sau „ziua betivilor”, 1 Mai semnifica in traditia populara inceputul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin. In unele regiuni din Banat si Transilvania, Armindeniul este sarbatorit in ajunul Sf. Gheorghe sau de Ispas.
Armindeniul este de fapt o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori si spice de grau, simbolizand un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. Acesta se aduce din padure cu o zi inainte, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se va lasa pana la seceris. Din lemnul Armindeniului se face foc pentru a se coace paine din graul nou.
In ajunul acestei zile femeile nu lucreaza nici in casa nici pe camp, pentru ca viforul si grindina sa nu se abata asupra satului. Armindeniul este numit si pom de mai. In aceasta zi nu se folosesc boii la muncile campului, fiind si „ziua boilor”. Nerespectarea acestei reguli atrage dupa sine moartea animalelor sau imbolnavirea oamenilor.
Se organizeaza petreceri la padure sau la camp, unde se frige un miel, se aduc lautari si se bea doar pelin sau vin rosu, pentru schimbarea sangelui si apararea de boli. Inspre seara, oamenii se intorc in sat cantand, avand flori de liliac sau pelin verde la palarii. Daca Armindeniul cade miercurea sau vinerea, nu se fac petreceri, intrucat este zi de post.
12 Mai: Sf. Gherman (Harmanul viermilor)
Sf. Gherman stapaneste peste insectele si viermii care distrug recoltele, dar si peste furtuni si norii care aduc grindina. De aceea, ziua sa trebuie respectata. Se crede ca daca oamenii lucreaza azi, viermii le vor manca legumele, iar vitele vor face viermi.
21 Mai: Constantin Graur (Constandinu Puilor)
Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena din calendarul ortodox coincide in traditia populara cu momentul in care se crede ca pasarile isi invata puii sa zboare. Constantin Graur este patronul pasarilor din paduri, iar de ziua sa nu se lucreaza, fiind pericol ca recoltele sa fie distruse de acestea. Aceasta este de obicei ultima zi in care se mai seamana porumb, ovaz si mei.
25 Mai: Ioan Fierbe Piatra
In aceasta zi nu se lucreaza, intrucat exista pericol de grindina, fulger, trasnet.
L.M.