Sarbatorile traditionale ale lunii septembrie
Sarbatorile traditionale ale lunii septembrie
In credinta populara, luna septembrie este numita luna lui “rapciune”, intelegand prin aceasta inceputul perioadei de timp rece, dar si “viniceriu”, caci, la urma urmei, septembrie ramane luna strugurilor.
Sarbatorile traditionale ale lunii septembrie sunt: 1 septembrie: Simion Stalpnicul, 4 septembrie: Sf. Vavila, 8 septembrie: Sfanta Maria Mica, 14 septembrie: Ziua Crucii, 24 septembrie: Teclele, 26-28 septembrie: Filipii de toamna.
Simion Stalpnicul
Simion Stalpnicul este cel care in credinta populara sustine cerul si pamantul, stand intr-un picior pe un stalp inalt. El este patronul vanturilor si poate produce cutremure. De aceea, ziua lui este foarte importanta, oamenii respectand-o de frica sa nu li se darame casele sau sa nu li se intepeneasca picioarele.
Fiind un vechi inceput de an bisericesc, cum era vremea in aceasta zi, asa urma sa fie tot anul, iar daca tuna, se credea ca toamna va fi lunga.
Sf. Vavila
Acest sfant si-a petrecut intreaga sa viata in padure, cu animalele, de aceea se spune ca ajunsese chiar sa aiba trupul acoperit de par, ca si ele. Sarbatoarea se respecta pentru ca vitele sa fie in numar mare.
Sfanta Maria Mica
De Sfanta Maria Mica pleaca pasarile migratoare, in special randunelele, iar lumea nu mai poarta palarie, sarbatoarea anuntand sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Ziua Crucii
Fiind o sarbatoare foarte importanta, exista obiceiul pomenirii mortilor, dandu-se de pomana ulcele noi, pline cu miere sau apa curata, avand legat un fir rosu de toarta si un colac si o lumanare deasupra.
Toate vietatile care au iesit din pamant primavara, de Alexii, se intorc acolo in aceasta zi, caci, daca atunci pamantul se deschidea, acum a sosit momentul sa se inchida. Se crede ca, inainte de a intra la loc, serpii se aduna pe un deal si scuipa pe coada unuia dintre ei, facand astfel o margica, buna pentru vindecarea diferitelor boli. Serpii care au muscat oameni in cursul anului nu se mai pot intoarce in pamant, ci vor ramane la suprafata acestuia, fiind condamnati la moarte.
Teclele
Teclele (numite pe alocuri si „Berbecari”) se respecta pentru a apara turmele de lupi si gospodariile de foc.
Filipii de toamna
In zilele dedicate Filipilor nu se coase, nu se matura si nu se macina grau. Ultima zi (Haritonul) este respectata indeosebi de femei, de frica sa nu innebuneasca.