Sarbu promite reluarea platilor Sapard

Sarbu promite reluarea platilor Sapard

0 253

Incepand de marti portofoliul de ministru la agricultura a fost preluat Ilie Sarbu de la Dacian Ciolos.
Primele prioritati ale noului ministru par a fi repornirea Programului Sapard si reducerea deficitului de produse agroalimentare.

Repornirea Programului Sapard – blocat la aceasta ora – si reluarea platilor este o prima urgenta la Ministerul Agriculturii a declarat noul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu.
“Am vorbit cu Dacian Ciolos si mi-a spus ca au fost facute demersurile pentru deblocarea Programului Sapard si de aceea cred ca reluarea platilor este o prima urgenta”, a spus Sarbu.
De asemenea, in urma intalnirii cu directorii din MADR, noul sef de la Agricultura a spus ca Agentia de Plati a primit rambursarea de 550 milioane euro de la Comisia Europeana pentru platile efectuate in contul anului 2007.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, platile pentru 2008 ar putea incepe in februarie, inainte de infiintarea culturilor de primavara, pentru ca APIA mai are de controlat inca 50.000 de hectare din 700.000 hectare, dar acestea se afla in zonele de munte, fiind mai greu accesibile.
Printre obiective, Sarbu a mai mentionat si alocarea unor forme diferite de subventii, in teritoriu, pe tipuri de ferma, mai ales pentru a schimba ceva in viata satului.
“Vrem sa schimbam ceva in viata satului, sa aducem tineri si investitori la sat, sa cream locuri de munca si sa echilibram balanta comerciala. Trebuie sa vedem ce nisa de piata gasim, pe Federatia Rusa si China pentru reducerea deficitului cu produse agroalimentare”, a mai spus Sarbu.
Acesta a mai mentionat ca in intalnirea cu directorii MADR i-a anuntat ca fiecare departament trebuie sa aduca un plus de valoare ministerului. “Nu pot sa accept ca venind a doua oara la minister nu voi putea misca ceva aici, in conditiile in care am stat aproape patru ani in acest loc si alti patru la comisia de specialitate din Senat, in stransa legatura cu MADR. Pentru mine ar fi dezastruos ca om politic sa vin si sa las lucrurile sa mearga la fel. Nu vreau sa ma ocup de o schimbare de oameni, dar fiecare departament trebuie sa stie ce face si daca are efectiv legatura cu agricultorii din sector”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Acesta si-a exprimat regretul ca nu exista centre de depozitare-recoltare si piete organizate. “Trebuie sa ne corelam cu piata organizata libera din Bucuresti, nu cu supermarketurile. Aici, de asemenea, trebuie sa intervenim, desi a fost un proces de buna intentie, inca nu s-a materializat acest cod de bune practici si producatorii platesc aceleasi zeci de taxe”, a mai subliniat Sarbu.
In legatura cu unele agentii din subordine precum Agentia Domeniilor Statului (ADS) sau Agentia de Consultanta (ANCA) acestea vor fi desfiintate sau atributiile preluate la nivel local. “ADS se transfera cu sume cu tot la judete, pentru ca urmarirea contractelor de privatizare se face mai usor in zona judetului respectiv decat de la Bucuresti”, a aratat Ilie Sarbu.
Reducerea deficitului de produse agroalimentare care se ridica la ora actuala la doua miliarde de euro, alt obiectiv in mandatul meu, a declarat ministrul desemnat pentru portofoliul Agriculturii, Ilie Sarbu, la audierea in comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
“Nu sunt optimist ca in urmatorii patru ani vom reduce importurile de produse agroalimentare suta la suta, pentru ca este foarte greu, dar cel putin sa reusim cresterea productiei sa ne asiguram consumul din ceea ce producem”, a spus Sarbu.
Acesta a precizat ca Romania asigura in prezent doar 30 la suta din consumul de carne de porc si in jur de 70-80 la suta, la cel de pasare. Desi in urma cu cativa ani, atunci cand a predat anteriorul mandat, procentele erau mai ridicate, pesta porcina si gripa aviara au adus o scadere a acestor productii, a subliniat Ilie Sarbu, fara sa mai acuze fostii guvernanti.
Sa dam crezare ministrului Ilie Sarbu (a demonstrat in Guvernul Nastase ca se poate), care daca uita de marele tepe, vezi Culita Tarata, Insula Mare a Brailei etc, noi nu o vom face asteptand sa vedem indreptate lucrurile fara repetarea tunurilor de pana in 2004.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.