SARMALUTE IN FRUNZA DE RABARBAR
Aceasta reteta am aflat-o, cu ani in urma, de la o batrana sasoaica din Stupini, de la care luam uneori zarzavat proaspat, cand piata centrala a Brasovului se afla unde este acum magazinul Star. Ies niste sarmale minunate, numai ca trebuie sa gasesti aceste frunze de rabarbar. Spre norocul si fericirea mea am gasit asemenea frunze la o taraba din piata „Dacia”, taraba aflata in interiorul halei pietei.
Nefiind egoist, va ofer si dumneavoastra reteta, cum v-am oferit si sursa pentru procurat asemenea frunze, daca nu aveti cunostinte prin imprejurimile Brasovului care sa cultive rabarbar.
PREPARAREA: Se iau foile si se trec prin apa clocotita cu sare, intr-o cratita cu suprafata cat mai mare.
Separat se face o tocatura din carne, de preferinta de oaie, dar se poate folosi si carnea de porc, mai grasuta. Daca folosim carne de vita, este bine, la tocat, sa adaugam si ceva slanina afumata, care este recomandat sa se puna si la carnea de porc.
Se toaca carnea impreuna cu o ceapa sau doua, in raport de cantitate. In carnea tocata se adauga piper, sare, putina boia iute, marar tocat fin si, daca este carne de oaie (facultativ si in celelalte) si cateva boabe de enibahar zdrobite si cateva de coreandru. Se poate pune si ceva cimbru si busuioc, daca avem la indemana si ne place.
Se adauga orezul, cam un sfert din cantitatea carnii, ales si spalat.
Se taie frunzele oparite in dimensiuni potrivite si se fac sarmalele.
Frunzele care raman si partile care cad cand taiem pentru sarmale se toaca marunt si se pun printre sarmale, ca la cele de varza.
Sarmalele astfel facute se pun intr-o cratita cu o lingura de untura – rabarbarul fiind acrisor compenseaza grasimea animala – se adauga cateva linguri de apa, se presara cu marar tocat fin si se tin pe foc sa dea in cateva clocote, dupa care se da la cuptor. Nu se pune bulion sau rosii, caci, asa cum am aratat si cum se stie, rabarbarul este de la natura acrisor.
Se servesc cu smantana.
Dan Bota