Sarmizegetusa Regia intre arheologie si turism

Sarmizegetusa Regia intre arheologie si turism

0 156

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia are nevoie de materiale informative si panouri explicative pentru a fi mai bine pusa in valoare din punct de vedere al potentialului turistic, dar si de o baza logistica pentru arheologii care efectueaza cercetarile stiintifice in acest sit UNESCO, sunt de parere specialistii care au luat parte, luni, la prima editie a manifestarii ”Ziua Portilor Deschise”, de la Sarmizegetusa Regia.
”Materialele informative sunt destul de precare, panourile explicative pentru turisti sunt aproape inexistente. Noi, cercetatorii, avem nevoie de o baza arheologica, in primul rand. Toata lumea ne reproseaza ca lucram prea putin aici. Or, in conditiile in care stai in cort, nu ai curent electric si nici semnal de telefon, nu poti lucra mai mult de doua-trei saptamani pe an pentru ca bagi oamenii in spital”, a declarat coordonatorul stiintific al santierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, conf. univ. Gelu Florea, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Chiar si in aceste conditii, sapaturile arheologice realizate in acest an au scos la suprafata diverse obiecte dacice, dar si romane, fapt care arata complexitatea activitatilor desfasurate in incinta cetatii in urma cu 2.000 de ani. Intre obiectele importante gasite de echipele de arheologi se numara fragmente de ceramica dacica si romana, un capac inscriptionat cu o litera greceasca si o greutate de cantar.
”Aceste descoperiri confirma tot ce stim despre Sarmizegetusa si aduc lucruri in plus care arata ca acum 2.000 de ani aici era un centru foarte important, cu o viata extrem de complexa pe care abia acum incepem sa o descoperim, pe baza acestui puzzle pe care il completam in fiecare an”, a apreciat profesorul Gelu Florea.

Cateva sute de turisti au vizitat cetatea dacica Sarmizegetusa Regia cu ocazia manifestarii Ziua Portilor Deschise. Turistii au primit explicatii si au fost condusi in cetate si la sapaturile arheologice de catre specialistii si studentii Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.