Sasii ardeleni: marire si decadere (III)

Sasii ardeleni: marire si decadere (III)

0 311

Batalia de la Mohacs


?


In prima jumatate a secolului al XVI-lea au avut loc doua evenimente importante pentru evolutia comunitatii sasesti din Transilvania: batalia ?de la Mohacs, soldata cu infrangerea Regatului Ungar de catre turci si innoirea bisericeasca luterana, cunoscuta sub numele de Reforma.


In timp ce nobilimea maghiara submina pozitia regelui, pentru a-si satisface interesele, pericolul turcesc devenea tot mai mare.? Dupa ce in 1521 otomanii au ocupat cetatea Belgradului, sultanul Soliman al II-lea si-a propus sa atace Ungaria. Desi s-a aflat in timp util de acest lucru, nobilimea n-a raspuns apelului regelui Ludovic al II-lea de a spijini cu ostasi armata ungara. Nici voievodul transilvan Ioan Zapolya nu s-a grabit sa ajunga la Mohacs, astfel incat la 29 august 1526, cand a inceput celebra batalie, ungurii erau in inferioritate numerica fata de turci, carora nu le-a fost greu sa castige batalia.


Regatul Maghiar s-a destramat. Turcii au ocupat Buda, au pustiit comitatele unguresti si au luat ostatici.


Moartea lui Ludovic al II-lea a sporit deruta. Au fost alesi doi regi: Ferdiand I de Habsburg si voievodul Transilvaniei Zapolya. Sasii l-au sustinut initial pe Zapolya, dar ulterior au optat pentru a-l sutine pe Ferdinand de Habsurg, pana in 1536, cand Lukas Hirscher a atras Brasovul si alte comitate in tabara “Regelui Hans”, Sibiul ramand fidel lui Ferdinand.


In 1542 Dieta transilvana a recunoscut formal suzeranitatea Portii. Transilvania a devenit principat independent in 1542, sub suveranitatea laxa a Portii Otomane. Ca urmare, rolul Adunarii starilor politice ale Transilvaniei, in care sasii, ca natiune-parte a statului, purtau si partea lor de raspundere pentru afacerile statului, a crescut.


?


Reforma bisericii


Incepand cu anul 1519, scrierile lui Martin Luther King, aduse de negustori de la Targul de carte de la Leipzig, au inceput sa fie popularizate in Transilvania, iar noua invatatura a gasit adepti.


Un rol hotarator l-a avut umanistul Johannes Honterus, magistru al Univeristatii din Viena. Scrierea sa, Reformationasbuchlein (Cartea reformei) , elaborata in 1542-1543, a stat la baza reformei religioase.


In 1547 a aparut Regulamentul bisericesc al tuturor germanilor din Ardeal, document adoptat de toate parohiile sasesti. Astfel s-a nascut noua Biserica Evanghelica. Primii doi? episcopi ai acesteia au fost Paul Wiener si Matthias Hebler.


Prin separarea de Biserica Catolica, sasii transilvaneni au obtinut in plus, fata de cele politice, si libertati bisericesti mai mari, deci si o independenta marita.


Reforma, umanismul, precum si ascensiunea oraselor sasesti, care au ajuns adevarate centre comerciale si mestesugaresti, constituie caracteristicile esentiale ale istoriei sasilor transilvaneni din sec. XVI-XVII.
(va urma)


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.