Sasii ardeleni: marire si decadere (IV)

Sasii ardeleni: marire si decadere (IV)

0 278


Sub Imperiul habsburgic


Secolul al VII-lea a insemnat o perioada foarte grea pentru Transilvania, care a trebuit sa faca fata numeroaselor valuri de navaliri si revolte: turcii, tatarii, rebelii curuti, ostirele muntene si moldovene, haiducii. Aceste framantari s-au soldat cu foamete, epidemii de ciuma si de holera si au determinat macinarea satelor transilvanene sau chiar disparitia acestora. Multe asezari sasaseti au disparut definitiv.


In 1683, vizirul Kara Mustafa a ajuns cu oastea sa la portile Vienei. Abia cand provincile ereditare ale coroanei au fost direct amenintate de turci, imparatul a cerut sprijin Papei, Venetiei si Poloniei, creand Liga Sfanta si reusind astfel sa elibereze Viena.


In 1686 a fost eliberat orasul Buda, iar un an mai tarziu trupele imperiale si-au facut intrearea in Ardeal.


Austria a cucerit Transilvania in anii 1688/89. Instaurarea dualismului austro-ungar in 1867 a avut efecte devastatoare asupra sasilor. Subordonarea fata de puterea exclusiva a ungurilor i-a obligat pe sasi sa adopte o pozitie defensiva .Cu toate ca Diploma Leopoldina recunostea drepturile si libertatile de baza ale sasilor transilvaneni, Casa Imperiala de Austria s-a straduit incontinuu sa administreze imperiul in mod centralizat si sa limiteze independenta tarilor nou cucerite, asfel cum a incercat in special imparatul Josif al II-lea (1780-1790) prin numeroasele sale reforme administrative. In jumatatea estica (ungureasca) a monarhiei chezaro-craiesti au fost date multe legi indreptate glob al impotriva tuturor ne-maghiarilor.


Cu toate ca Transilvania, denumita acum Mare Principat, avea dreptul la o oarecare viata proprie, importanta ei in spatiul est-european a descrescut in continuu. Concurenta industriei din tarile traditionale austriece, precum si faptul ca Transilvania, situata la marginea monarhiei, era tot mai mult tratata ca sursa de materii prime, au dus la stagnarea comertului si mestesugurilor sasesti, odinioara infloritoare, cu toate ca avansul lor in aceste domenii fata de Ungaria si Romania era inca vadit.


?


Colonizarea germana a Transilvaniei de Sud


Intre anii 1734-1736 dar si mai tarziu, a avut loc stramultarea fortata a landelerilor din Austria in Ardeal.? Ei s-au asezat in comunele Cristian, Apoldu de Sus si Turnisor.


Tot in aceasta perioada s-au stabilit in Transilvania si crestini evanghelici din Badenul de Sus, majoritatea statornicindu-se in regiunea dintre Orastie si Sibiu.


Astfel, populatia de origine germana a crescut considerabil pe teritoriul Ardealului.


?


(va urma)


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.