Satelitul american s-a dezintegrat deasupra Pacificului

Satelitul american s-a dezintegrat deasupra Pacificului

0 136

Satelitul american de 6,3 tone a intrat in atmosfera si s-a dezintegrat in cursul noptii de vineri spre sambata deasupra Pacificului de Nord, la vest de Statele Unite, a informat NASA, fara a preciza cu exactitate unde au cazut resturile satelitului, relateaza AFP.
Sambata dimineata, agentia spatiala americana anuntase ca satelitul a intrat in atmosfera deasupra Oceanului Pacific, in vestul Canadei. Satelitul s-a indreptat spre Pamant intre 23h23 (vineri) si 01h09 (sambata), ora Washingtonului, 03h23 – 05h09 GMT, sambata.
‘Nu se cunosc momentul precis al intrarii in atmosfera si locul in care au cazut resturile satelitului’, comunica NASA in ultimul sau buletin, adaugand ca nu are cunostinta ca ar fi existat ‘raniti sau pagube materiale’.
Inainte de dezintegrarea satelitului, anuntata acum trei saptamani, NASA a considerat ca riscul ca resturile acestuia sa raneasca pe cineva sau sa provoace pagube la sol este foarte redus. Exista un risc la 3.200 ca o persoana sa fie atinsa, undeva in lume, de un rest al satelitului – ceea ce inseamna ca, pe planeta cu 7 miliarde de locuitori, nelocuita in proportie de 90%, probabilitatea este de 0,03%, anuntase agentia.

Satelitul avea marimea unui autobuz mic si NASA estimase ca circa 20 de bucati cu greutatea cuprinsa intre 1 kg ti 158 kg ar putea ar putea rezista dupa intrarea in atmosfera, raspandindu-se pe o distanta de circa 750 km. Agentia a mai spus ca obiecte de marimi asemanatoare cu ale resturilor satelitului cad pe Pamant cam o data pe an. In schimb, ‘in fiecare zi intra in atmosfera resturi de diferite dimensiuni si, in 50 de ani de istorie spatiala, nimeni n-a fost ranit de un rest cazut din spatiu’, a spus un expert NASA.

Actualul satelit este cel mai mare al NASA care a intrat in atmosfera din 1979, cand Skylab, de 90 de tone, a cazut in vestul Australiei.

UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care a costat 750 milioane de dolari, a fost plasat pe orbita in 1991 de naveta Discovery pentru studierea atmosferei superioare, in care se gasesc gaurile in stratul de ozon. A fost scos din functiune in 2005, cand i s-a terminat carburantul. In cazul in care ar exista raniti sau pagube materiale in urma caderii resturilor satelitului, Statele Unite ar urma sa acorde compensatii victimelor, conform unei conventii internationale incheiate in 1972.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.