Satu Mare: situri arheologice si vestigii din epoca fierului
O echipa de specialisti de la Universitatea Bochum din Germania impreuna cu mai multi arheologi de la Muzeul Judetean Satu Mare au efectuat mai multe prospectiuni geomagnetice la trei situri din judet.
Arheologul Liviu Marta, a declarat, pentru AGERPRES, la incheierea expertizelor, ca s-au cercetat siturile din Cauas, Andrid si Calinesti Oas, aici fiind descoperite de-a lungul timpului mai multe obiecte pretioase.
”Scopul cercetarii este de a stabili exact fortificatia si asezarea interna in zonele unde nu am efectuat sapaturi. Aceste situri se intind pe mai multe zeci de hectare, iar unde vom gasi lucruri mai interesante vom efectua sapaturi. Cetatile pe care le cercetam sunt din anii 1.000 – 700 inainte de Hristos. Cele trei zone erau capitalele triburilor din vremea respective”, a declarat Liviu Marta.
Situl de la Calinesti Oas se intinde pe o suprafata de aproape 15 hectare, cel de la Andrid pe 21 de hectare, iar cel de la Cauas pe 50. Cu ocazia prospectiunilor s-a descoperit ca fortificarea de la Andrid se intinde si pe zona acoperita acum de ape. Cu ajutorul prospectiilor arheologii au putut sa stabileasca drumurile si asezarea caselor.
Din cauza faptului ca muntii Oasului sunt vulcanici, arheologii nu au putut efectua cercetari la situl de la Calinesti. Liviu Marta a mai precizat ca aici se vor efectua studii cu ajutorul unui detector radar.
In ultimii ani pe teritoriul judetului Satu Mare au fost descoperite numeroase vestigii provenind din epoca fierului. Asezarile au continuitate pana in primele secole ale mileniului I. Cele mai interesante, in acest context, sunt considerare asezarile antice de la Calinesti Oas, Andrid si Cauas, arealuri care au fost luate in considerare pentru cercetari aprofundate.