SCADE CORUPTIA IN ROMANIA !

SCADE CORUPTIA IN ROMANIA !

0 266
 
PercepÅ£ia asupra corupÅ£iei s-a îmbunătăţit în ultimul an în privinÅ£a României, conform indicelui pe 2012 întocmit de organizaÅ£ia Transparency International, cunoscand un avans uÅŸor în clasamentul percepÅ£iei corupÅ£iei. România a urcat, aÅŸadar, anul acesta pe locul 66 faţă de 75 anul trecut.
Indicele măsoară nivelul de percepÅ£ie a corupÅ£iei în domeniul investiÅ£ional ÅŸi în sectorul public ÅŸi are legătură cu ratingul pe care îl primeÅŸte o Å£ară din partea agenÅ£iilor internaÅ£ionale.În opinia lui Victor Alistar, presedintele Transparency România.
Tara noastra nu poate fi credibilă dacă nu continuă transmiterea unui mesaj de încredere în domeniile relevante pentru potenÅ£iali investitori.
Dobânda cu care se poate împrumuta o Å£ară depinde de această credibilitate de pe pieÅ£ele externe, iar indicele de percepÅ£ie a corupÅ£iei contează atunci când agenÅ£iile de rating calculează starea în care se află economia ÅŸi finanÅ£ele unui stat.
"Credibilitatea constă în două elemente. Faptul că îÅ£i controlezi deficitul ÅŸi faptul că îÅ£i protejezi resursele de furt. Asta înseamnă că fie ce o fi, eu tot am ce recupera de la tine, dacă nu se fură", a declarat Victor Alistar. Singura ÅŸansă de supravieÅ£uire reală pentru o Å£ară ca România, a adăugat el, ar fi ca aceasta, dar ÅŸi alte ţări din sud-estul Europei să combată corupÅ£ia internă ÅŸi să securizeze resursele publice.Este esenÅ£ial ca statele să aibă capacitatea de a-ÅŸi proteja resursele publice de orice fel de riscuri asociate corupÅ£iei.
 
EvoluÅ£ii pozitive în acest sens ajuta România în acest moment.
A fost semnalul dat mediului de afaceri internaÅ£ional cu privire la oprirea unor mecanisme care erau cunoscute ca fiind viciate: oprirea monopolurilor din piaÅ£a de energie, reevaluarea contractelor de investiÅ£ii ca si modul în care funcÅ£iona ÅŸi cât de corupt devenise sistemul de afaceri publice din România.
Faptul că din cauza nevoii de a da bani pentru salarii sau de a găsi bani pentru fonduri, nu a mai fost loc de huzurit, atunci s-a mai tăiat din corupÅ£ia asta sistemică, ceea ce a fost primit ca un semnal pozitiv. Însă nu este suficient, a declarat Victor Alistar.
Mai puÅ£ină corupÅ£ie înseamnă mai multă încredere a investitorilor este de altfel un lucru cu privire la care aceÅŸtia au insistat frecvent în România.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.