Scaderea valorilor colesteroluli la indemana fiecaruia.

Scaderea valorilor colesteroluli la indemana fiecaruia.

0 351

Colesterolul nostru nu provine numai din alimentatie.
Ceea ce absorbim noi reprezinta doar 20-30 la suta din stocul nostru. Restul de 70-80 la suta este fabricat de propriul nostru organism. Dar si in acest program personal de fabricare exista anumite diferente, datorate unor factori precum: factorii genetici si alimentatia. In acelasi timp, exista numeroase cauze care produc cresterea nivelului de colesterol: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului inconjurator.
Pentru ca sarbatorile de la sfarsit si inceput de an aduc cu sine si anumite excese alimentare, va prezentam mai jos si alte proceduri care va ajuta sa scadeti nivelul colesterolului.
* Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol se numara: cerealele complete, care permit evacuarea colesterolului in exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul.

* Cantitatea de colesterol din sange variaza la omul sanatos intre 1,2 si 1,8 grame la litru. Daca va iese la analizele medicale colesterolul peste 250, trebuie sa va faceti un obicei din consumarea zilnica, dupa fiecare masa, a tincturilor sau infuziilor de anghinare, mesteacan sau patlagina. Acestea va curata arterele, dar numai daca sunt folosite frecvent.

* Fructele si legumele contin si ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C si vitamina E.

* Alunele neprajite, fisticul sunt bune, dar nu trebuie sa uitati ca au multe calorii, de aceea alegeti-le pe cele care sunt prajite fara ulei.

* Ceaiul negru: studii recente au demonstrat eficienta lui in protectia contra cancerului, a arterosclerozei si in scaderea colesterolului. Se consuma trei cesti pe zi. In exces, poate crea insomnie.

* Fasolea boabe uscata: contribuie la scaderea colesterolului, cu conditia sa se consume zilnic, intre una si trei luni.

* Infuzia de frunze de maslin: un ceai preparat din 10 frunze de maslin la o cana de apa, baut 21 de zile la rand, regularizeaza nivelul colesterolului.

* Migdale: o mana de migdale va reduce colesterolul rau cu zece la suta, datorita grasimilor monosaturate.

* Morcovul: actioneaza direct asupra colesterolului. Doi morcovi cruzi, de talie mijlocie, mancati pe zi, coboara cu 10-20% nivelul colesterolului.

* Nucile: o portie de 40 g nuci pe zi reduce riscul colesterolului cu 53%.

* Ovazul: mancati zilnic o portie de 200 g ovaz fiert in apa.

* Soia: 25 de grame de soia pe zi produc o diminuare cu 9 mg/dl a nivelului colesterolului.

* Ulei de masline: consumul lui regulat evita acumularea de grasimi in organism si, deci, regularizeaza nivelul colesterolului.

* Usturoiul: trei catei de usturoi consumati pe zi reduc rapid nivelul colesterolului. Contra mirosului, mancati putin patrunjel sau o boaba de cafea.

* Un pahar de vin rosu, care contine flavonoizi si polifenoli, are proprietati antiinflamatoare care reduc nivelul colesterolului si ne apara de bolile cardiovasculare. Acesti flavonoizi pot fi gasiti in sucul de grepfrut rosu sau cacao, cu care puteti inlocui vinul, daca nu vreti sa deveniti dependent.

* Vin alb cu praz: taiati fin 30 g de tulpina de praz, bine spalata. Puneti-o la macerat 10 zile intr-un litru de vin alb. Strecurati si beti in fiecare zi cate un paharel dupa-masa.

* Doua zile pe saptamana sa se manance numai compot de mere -1-2kg. de mere taiate cubulete si fierte in 2-3l de apa fara nici un fel de adaos mai ales –zahar.

* Sa nu se consume mai mult de trei oua intregi saptamanal(pentru albus nu este limita, colesterolul se gaseste doar in galbenus)

* Sa se foloseasca de preferinta lapte si produse lactate degresate, evitand in special smantana, untul si branzeturile grase

* Evitarea tensiunii nervoase si a stresului

* Cel putin o jumatate de ora de exercitiu fizic in fiecare zi.

Iata si o lista cu alimentele ce contin colesterol intr-o cantitate mare: creier, galbenus de ou, ficat, grasime din carne, stridii, unt, branzeturi grase, mezeluri…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.