SCANDAL in PNL! Romania in COMA financiara!!

SCANDAL in PNL! Romania in COMA financiara!!

0 194
 
Senatorul liberal Cristian Bodea, cunoscut pentru pozitiile critice la adresa Guvernului Ponta, afirma ca Romania "este in coma financiara" si avertizeaza primarii sa nu se mai astepte la "dezmatul financiar de pe vremea lui Tariceanu", recomandandu-le sa se bazeze pe fonduri europene, si nu pe banii primiti de la guvern. Acesta a sustinut miercuri o conferinta de presa, imbracat in negru, in semn de doliu, pentru a anunta "moartea clinica a fondurilor guvernamentale" acordate primariilor.  
Suparat pe faptul presa a prezentat "doar partial" ideile sale senatorul liberal a decis sa publice pe blogul sau, "Bad Dog", notitele cu care s-a prezentat la conferinta, si pe care le puteti citi mai jos. Aceasta si pentru ca majoritatea problemelor ridicate se regasesc si in alte judete, inclusiv la Brasov.
“Pentru ca Guvernul Ponta nu stie sa comunice si e foarte posibil sa nici nu aiba curajul sa prezinte situatia cruda de azi, si pentru ca m-am saturat de raspunsurile penibile primite de pe la ministrii, am decis sa fac o vizita la Ministerul Dezvoltarii, sa ma informez despre situatia reala in care se afla tara si la ce ne putem astepta anul viitor.
  • Am facut acest demers pentru ca primarii mei ma tot intreaba cand si ce bani vor primi, pentru a stii cum si cand isi vor putea finaliza proiectele in derulare. si daca vor putea deschide altele.
  • Nu e in fisa postului meu de senator sa gestionez bugete si sa impart banii, ci a Consiliului judetean, deci de acolo ar trebui sa afle aceste lucruri. Observ, insa, ca si primarii au aceeasi soarta ca si noi, parlamentarii bihoreni, care nu suntem informati, daca nu si consultati, asupra banilor ce se distribuie prin colegiile noastre. Numai ca, daca noi, parlamentarii, nu suntem presati de termene, administratia locala functioneaza pe baza de strategie si planificare, deci are o nevoie acuta de informatii precise si de predictibilitate.
 
Moartea clinica a fondurilor guvernamentale.
Perspectiva pentru anul 2014 este sumbra, pentru ca in acest moment Romania este in coma financiara! La ora actuala exista doua surse de finantare pentru administratiile locale:
  • bugetul annual
  • PNDL.
  • Pana anul trecut mai existau si HG-urile cu dedicatie politica, dar cei de la FMI le-au interzis si nici nu le vor mai permite cat timp vom sta cu mainile in buzunarul lor.
  • Daca bugetul anual constituie banii de subzistenta al fiecarei UAT, PNDL ar trebui sa fie combustibilul care sa puna in miscare proiectele.
  • Bugetul de stat pe anul 2014 pare neclar si pentru domnii Chitoiu si Voinea, care inca nu s-au decis in privinta rectificarii pe care o tot mosesc din august. Drama cea mare vine din faptul ca, desi anul acesta au crescut taxele cu vreo 16%, gradul de colectare a scazut cu 20%, spre un ingrijorator 70%. Ori, asta inseamna mai putini bani decat erau prevazuti in bugetul pe 2013 si, probabil, o rectificare in minus.
 
“Dezmatul financiar de pe vremea lui Tariceanu nu se va mai repeta”!!
Situatia PNDL nu este mai roz, tinand cont ca tot din aceeasi oala sparta se alimenteaza si acesta.
  • De la constituirea PNDL in mai, judetul Bihor a primit 9,124 milioane RON, in iulie, si inteleg ca s-au alocat in jur de 4 milioane RON in septembrie, care vor ajunge la primari luna aceasta sau in noiembrie. Asta in conditiile in care totalul facturilor existente este, azi, de aproape 315 milioane RON.
  • Ce am aflat nou este ca pentru anul viitor se preconizeaza alocarea a 2 miliarde RON pt PNDL pe toata tara. Ceea ce ar insemna de 3 ori bugetul din acest an. Numai ca…  Ministerul Dezvoltarii tocmai a preluat si arieratele pe scoli de la Ministerul Educatiei. care se ridica la 1,7 miliarde RON. Care se adauga zecilor de miliarde restante pe proiectele de drumuri, poduri, apa si canalizare.
  • Asadar, e posibil sa fie de trei ori mai multi bani decat in 2013, dar tot vor fi sume infime, in comparatie cu datoriile acumulate. Si, ele nu vor veni cu siguranta intr-o singura transa, ci pe masura ce se vor aduna banii prevazuti la buget. Si, in masura in care acesti bani se vor aduna, caci, daca se mentine ritmul de colectare din acest an, e posibil ca cele 2 miliarde sa se reduca la 1,5, daca nu doar la unul…
  • Sfatul meu pentru primarii bihoreni este sa se adapteze la noile conditii ale jocului economic. In special cei din USL, sa nu mai viseze HG-uri cu dedicatie, dezmatul financiar de pe vremea lui Tariceanu nu se va mai repeta. Si nici sa nu aiba asteptari prea mari de la bugetul pe 2014, asa ca trebuie sa isi planifice nemteste fiecare leu.
 
Solutii salvatoare: consevare si fonduri europene
In privinta PNDL, pentru ca nu se prevad bani suficienti pentru terminarea lucrarilor incepute, ar trebui facuta o discutie serioasa cu primarii si stabilite doua reguli. Alocarea cu prioritate a banilor pentru proiectele aproape de finalizare, aflate, sa zicem, in stadiu de la 75% in sus. Si conservarea pentru un an sau doi a celor aflate pana in 50% stadiu de executare. Altfel, alocarea egala, doar ca sa nu suparam pe nimeni, nu ii ajuta pe primari, dimpotriva, ii irita, pentru ca sunt si ei constienti ca la aceste sume nu pot progresa si ar prefera sa li se  spuna clar pe ce se pot baza, pentru a-si putea planifica pasii.
  •  Singura salvare din aceasta iarna financiara sunt fondurile europene, dar la care nu ma astept mai devreme de 2015. In cel mai fericit caz toamna lui 2014. Asadar, UAT-urile tot trebuie sa supravietuiasca secetei si inghetului anului 2014.
  • Cel putin pana in 2020, primarii trebuie sa isi gandeasca intreaga strategie in jurul banilor europeni. Pana atunci, Guvernul abia daca va reusi sa plateasca datoriile de azi de pe PNDL. Asa ca, daca vor sa deschida investitii noi, doar pe banii de afara vor putea doar sa o faca".
 
Replica din varful ministerului
Deranjat de afirmatiile senatorului Bodea ca „Romania este in coma financiara”, ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, a emis un comunicat de presa in care il acuza pe Bodea de „iresponsabilitate” si cere o analiza a Biroului Politic, relateaza B1 Tv. ChiÈ›oiu mai sustine că PNL-ul nu trebuie să permită atacurile interne.
”Condamn faptul că există persoane în rândurile PNL care îÈ™i doresc din tot dinadisul să îÈ™i facă imagine publică adunând zestre politică prin denigrarea muncii unui întreg Guvern. Este regretabil că oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunță asupra unor subiecte foarte delicate, în necunoÈ™tință de cauză. Acesta nu beneficiază de experienÈ›a profesională necesară pentru a face o analiză economică financiară coerentă”, a declarat ChiÈ›oiu în cadrul unui comunicat de presă.
Replica senatorului Bodea valabila peste tot in Romania
Domnul ChiÈ›oiu a fost deranjat de acel grad de colectare mai mic cu 20% de care am vorbit eu. Eu recunosc că nu l-am luat din surse oficiale pentru că pe noi nu ne informează nimeni, nu se oboseÈ™te nimeni să facă informări periodice parlamentarilor. Din ce se vorbeÈ™te am înÈ›eles că stăm foarte prost”, a explicat senatorul PNL în cadrul emisiunii ”Bună seara România” difuzată de B1 TV. ”Am înÈ›eles că avem o problemă în colectare È™i am luat-o de bună. Recunosc, nu m-am consultat cu dumnealui, dar, sincer să fiu, eu nu l-am văzut la față decât odată când ne-a convocat pe toÈ›i parlamentarii USL”, a afirmat Bodea.
 
Pana la urma trebuie sa recunoastem ca totul este tinut la secret. O fi proasta comunicarea, asa cum afirma si senatorul Bodea, dar absolut nimic nu este cunoaste (publicat), de la nivelul central pana la cel judetean, legat de taxe si impozite – colectare si cheltuieli. Constatam in continuare aceeasi maniera secreta de a face administrare atat a localitatilor cat si a judetelor, ca de nivelul national suntem satui de scandalul ce acopera o realitate tot mai greu de suportat.
De ce nu se fac publice colectarile la bugete, valoarea taxelor stranse pe judete, marii datornici (de ce nu sunt executati) si mai ales cum se implica in procesul de formare si cheltuire a bugetelor primarii si presedintii de judet? Sau, de ce nu se fac alocarile bugetare si redistribuirile in functie de cat s-a colectat dupa raza localitatii sau a judetelor. Doar asa se poate face ordine in sistem (ministerul de finante fiind cel mai putin reformat) si mai ales responsabiliza, prin implicare directa s conducerilor administrative (adevarati rispitori) locale si judetene in colectarea taxelor si impozitelor. De ce nu si plata salariilor acestora sa se faca dupa criteriu colectarii?
Un raspuns, validat in ultimii ani, cel putin la Brasov, tine de puterea acestor baroni locali/judeteni care blocheaza accesul la informatie pentru a nu se observa maniera discretionara prin care este cheltuit banul public. Simplu! Sub “ceata” intretinuta cu buna stiinta nu se vad pe ce “nimicuri” sunt risipite bugetele, ce hotarari nu sunt finantate, cati bani sunt directionati spre clientela politica ce este servita in permanenta cu prioritate ori ocolirea cu rea credinta a proiectelor cu adevarat de interes public.
 
Vlad T.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.