Scandalul din UZPR sau cum corectitudinea politică a anulat libertatea presei

Scandalul din UZPR sau cum corectitudinea politică a anulat libertatea presei

0 110

Așa s-a potrivit să fie, nu din alte motive: în prima zi din Săptămâna Patimilor și cu trei zile înainte de Ziua Internațională a Libertății Presei*, am fost suspendat din funcția de vicepreședinte al UZPR, la o șezătoare a Cosiliului Director, pentru delict de opinie. Nestatutar, nelegal, abuziv, în numele corectitudinii politice și împotriva dreptului la libera exprimare. Cu un singur vot împotrivă (mulțumesc!).
Judecata „Sinedriului” de la UZPR a fost în prima seară a Săptămânii Patimilor – 29 aprilie (așa s-a potrivit). Cu o grabă de-a dreptul frenetică, în prima secundă a zilei următoare (ora 00.00), „Sinedriul” a publicat comunicatul pe site-ul UZPR, unde a stat pe prima pagină până ieri, când am contestat suspendarea (un mic moft pe care mi l-am permis de Ziua Mondială a Libertății Presei) printr-o adresă trimisă prin e-mail, dar și prin poștă (citiți mai jos textul contestației și veți înțelege de ce a fost „ascuns”).
Nu știu cine tot potrivește lucrurile ca să capete valoare de tâlc, dar nu pot să nu mă gândesc că, anul acesta, Ziua Internațională a Libertății Presei a picat, iată, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. E un moment semnificativ, într-adevăr, dar, de fapt, această libertate e răstignită de mult. Cam dintotdeauna. Singura libertate de exprimare o are, acum ca și odinioară, Cenzura, în toate formele ei instituționale și individuale: Sinedriul, Inchiziția, Tribunalul Poporului, CNA, Institutul Wiesel, Trustul Intact, Mădălina Corina Diaconu, Dan Constantin…
Întrucât, așa cum spuneam, comunicatul despre suspendarea mea din funcția de vicepreședinte al UZPR a dispărut brusc de pe prima pagină a site-ului, îmi fac datoria colegială de a face trimitere la el pentru o relecturare comparativă în raport cu CONTESTAȚIA subsemnatului (citește AICI comunicatul)…

„Sinedriul” Consiliului Director al UZPR: Mădălina Corina Diaconu, Dan Constantin, Sorin Stanciu, Viorica Nicolescu

În atenția d-lui Sorin Stanciu, președinte interimar al UZPR

CONTESTAȚIE

D-le președinte interimar,
Subsemnatul Dumitru Manea (Miron Manega), membru în Consiliul Director al UZPR, proaspăt „suspendat” din funcția de vicepreședinte, vă aduc la cunoștință următoarele:
1. Am scris „suspendat” între ghilimele pentru că, de fapt, conform statutului, nu sunt suspendat, iar ședința de Consiliu în care s-a votat această suspendare nu a existat.
2. O ședință de Consiliu Director, ca să fie ședință de Consiliu Director, trebuie să respecte Articolul 31 din Statutul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și anume:
Articolul 31. Convocarea ședințelor Consiliului Director este făcută de președintele U.Z.P.R., de către Comisia de Cenzori sau la cererea a 2/3 din membrii Consililui Director. Procedura convocării este efectuată de inițiatori prin fax, e-mail sau poștă, cu cel puțin 15 zile înainte de data desfășurării ședințeiDacă există dovada anunțării tuturor membrilor, ședința Consiliului Director se consideră statutară dacă sunt prezenți jumătate plus unu din membrii săi, luând în considerare și mandatele de reprezentare/împuternicire…”.
3. Trebuia, așadar, să se trimită un convocator cu ordinea de zi, care să respecte procedura convocării. Or, singurul „convocator” pe care l-ați emis este o invitație la o întâlnire sau la un team building, transmisă pe grupul Consiliul Director de pe WatsApp, la care eu nu am avut acces, întrucât m-ați suspendat de pe acest grup deși eram/sunt membru al Consiliului (deci v-ați antepronunțat!).
Iată textul „convocatorului” din data de 17.04.2024, ora 13:05: 
„Stimați colegi din Consiliul Director, / Vă invit la nouă întâlnire pentru luni, 29 aprilie 2024, la ora 17. Vă propun modalitatea on line, dar cei care au posibilitatea de a fi în București în acea zi sunt așteptați la sediul nostru. Vom reveni cu amănunte tehnice la începutul săptămânii viitoare”.
Nimic despre ordinea de zi, nimic despre scopul ședinței, care, de altfel, nici nu e numită ședință, ci o „nouă întâlnire”. Adică un party, sau un team building, dar în niciun caz ședință de Consiliu Director, ceea ce denotă, dincolo de sfidarea Statutului, un imens dispreț față de membrii Consiliului. Și nici nu era cu 15 zile înainte, ci cu 12.
4. Ați revenit în data de 28 aprilie, cu un nou „convocator” (între timp am fost reprimit pe grupul Consiliul Director după ce, probabil, cineva a atras atenția că e un abuz): „Stimați colegi, / De Florii, numai bucurii ! Revin cu rugămintea de a ne întâlni mâine, luni 29 aprilie, la ora 17 – on line. Cu 20 minute înainte de această ora vom transmite link-urile pentru logare”.

Din motivele enumerate mai sus, contest acest party denumit abuziv și nestatutar ședință a Consiliului Director. Voi face, la nevoie, un demers și în instanță, pentru mari prejudicii de imagine, căci „Comunicatul” despre suspendarea mea (apărut pe 30.04.2024 ora 00.00) a fost preluat dimineața de antena3.ro (la ora 10.25), de jurnalul.ro (ora 10.26) și de jurnalulde arges.ro (ora 11.31). Iar în „comunicat” este formulată o informație mincinoasă dispersată astfel în spațiul public: „este extrem de grav că Miron Manega a făcut aceste afirmații în calitate de membru al Consiliului Director și de vicepreședinte al UZPR”. Este o calomnie, căci eu am semnat acel comunicat în calitate de scriitor și atât. Cât privește această contestație la decizia de suspendare, atrag atenția că la Articolul 18 pct. d) din Statutul UZPR, scrie, printre altele: „Contestația la decizia Consiliului Director este soluționată de Adunarea Generală”.
Rog număr de înregistrare și răspuns urgent la această contestație.

Dumitru Manea (Miron Manega), Vicepreședinte al UZPR
Sursa: incorectpolitic.com & Certitudinea:

NOTA
La 3 mai, când este marcată aniversarea Declaraţiei de la Windhoek, este sărbătorită, la nivel mondial, Ziua mondială a libertăţii presei.
În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă site-ul ONU. Conştientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu şi a consecinţelor acesteia este esenţială pentru a construi societăţi democratice. Munca jurnalistică este indispensabilă în acest scop, punctează www.un.org. (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.