Scannerele corporale din aeroporturi

Scannerele corporale din aeroporturi

0 204

Dupa ce Comisia Europeana a trimis Parlamentului European si Consiliului o comunicare favorabila introducerii scannerelor in aeroporturi, au inceput dezbaterile la capatul carora aceste dispozitive contestate vor fi sau nu aprobate in toata Uniunea. Ele exista deja pe cateva din marile aeroporturi.
Comisia Europeana a publicat, pe 15 iunie, o comunicare cu privire la folosirea scannerelor corporale in aeroporturile din Uniunea Europeana, conform careia aceste dispozitive pot fi considerate o metoda fiabila si eficienta de control, capabila sa detecteze atat obiectele metalice, cat si cele nemetalice aflate asupra unei persoane.
Mai multe state membre ale UE folosesc deja scannere corporale in aeroporturi, insa tehnologiile si conditiile de operare variaza de la o tara la alta, ceea ce face ca la nivelul Uniunii sa existe reglementari diferite in materie. Executivul comunitar sustine ideea unei abordari comune la nivelul Uniunii Europene, conform careia daca statele membre decid sa utilizeze scannere corporale, folosirea si functionarea lor vor face obiectul unor standarde comune.
Aceste standarde ar urma sa stabileasca un nivel minim de performanta al capacitatii de detectare si sa fie insotite de masuri de garantare a conformitatii cu drepturile fundamentale si cu dispozitiile in materie de sanatate aplicabile in UE.
Comunicarea arata ca, in baza prevederilor legale existente, statele membre pot introduce scannere pentru securitate in aeroporturile lor fie pentru testare si cu caracter temporar, pe o perioada ce nu poate depasi 30 de luni, fie pentru a spori, daca se considera necesar, masurile de securitate stabilite prin legislatia europeana. Astfel, aeroporturi din Marea Britanie (Londra/ Heathrow; Manchester), Olanda (Amsterdam Schiphol), Finlanda (Helsinki) au introdus deja dispozitivele, iar Franta si Italia au inceput si ele testarea lor.
Comisia a transmis raportul Consiliului UE si Parlamentului European si, in functie de rezultatul discutiilor, se pot contura propuneri pentru elaborarea, la nivelul UE, a unui cadru legal referitor la utilizarea scannerelor corporale in aeroporturile din Uniunea Europeana.
In Parlamentul European a avut loc saptamana aceasta un schimb de opinii intre Comisia de transport si turism (TRAN) cu Directorul General al DG MOVE din cadrul Comisiei Europene, Mathias Reute, pe tema Comunicarii CE privind utilizarea scannerelor de securitate in aeroporturile UE.
Vicepresedinta TRAN, Adriana Ticau, a declarat ca securitatea pasagerilor trebuie sa fie prioritara, dar ca folosirea scannerelor corporale trebuie sa prezinte o serie de garantii de sanatate, viata privata si siguranta datelor, respectiv un bun raport cost-beneficiu.
Mathias Reute a precizat ca, pana la sfarsitul acestui an, Comisia Europeana va efectua un studiu de fezabilitate care va incerca sa dea raspunsuri la toate aceste intrebari si, ulterior, Comisia va veni, prin intermediul actelor delegate, cu propuneri legislative atat pentru introducerea scannerelor corporale – pentru care Parlamentul European va avea un drept de veto – cat si pentru stabilirea unor norme comune europene care sa oblige orice aeroport care utilizeaza astfel de scannere de securitate sa respecte anumite norme care sa garanteze protectia sanatatii pasagerilor si operarea echipamentelor in conditiile respectarii dreptului la intimitate si a protectiei datelor cu caracter personal.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.