Schema Ponzi modernizata, in anul 2013, se numeste gazul de sist!
Stimate Domnule Presedinte, stimati Domni Senatori,
Problema exploatarii gazelor de sist in Romania a devenit un subiect din ce in ce mai controversat. Din cauza faptului ca de la nivelul celor mai inalte demnitati guvernamentale, acest subiect este tratat duplicitar, apreciez ca a inceput sa ne produca mari prejudicii atat de credibilitate –spectrului politic, dar mai ales de economice si sociale.
In saptamana care a trecut, societatea civila a avut o prima reactie organizata, in 28 de localitati din tara. Cu acesta ocazie, conform pubicatiei Gandul.info din 05.04.2013, Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat:
"Gazele de ÅŸist reprezintă pentru România o oportunitate pe care nici nu o bănuim, ÅŸi anume să contribuie serios la dezvoltarea industriei, a economiei…. ",
Întrebat despre faptul că Uniunea Europeană încurajează politicile verzi, Liviu Dragnea a spus: "ToÅ£i iubim Uniunea Europeană, dar ar trebui întâi să ne iubim Å£ara",
Eu imi iubesc tara, motiv pentru care m-am implicat intr-o scurta analiza !
D-nul Dragnea, a invocat exemplul Americii, unde se exploatează gaze de ÅŸist, afirmând: “Åži n-am văzut demonstraÅ£ii în America, n-am văzut cutremure în America, n-am văzut alunecări de teren".
Cred ca domnia sa, care a vorbit in calitate de inalt demnitar in Guvernul Romaniei, nu a auzit si nu a vazut bine…pentru ca in America, respectiv in statul El Salvador, chiar firma americana promotare a exploatarii gazului de sist in Romania, a fost condamnata, in anul 2012, la plata despagubirilor de peste 9 miliarde de USD, pentru dezastrul ecologic produs dupa 15 ani de exploatarea gazelor de sist. Litigiul e deschis si se continua la Haga…
Nu a auzit ca, tot in America, in Brazilia, incepand cu noiembrie 2011, aceiasi firma, a facut dovada ca nu-i pasa de mediu si de dezastrele pe care le produce.
A fost sanctionata initial cu 25 milioane de USD. In 2012, a continuat poluarea si si-a luat o sanctiune pe masura dezastrului de mediu pe care l-a produs: de 11 miliarde de USD… plus autorităţile braziliene au interzis acestei companii americane să mai desfăşoare activităţi de foraj în perimetrul concesionat.
Domnul vicepremier Dragnea, nefiind probabil specialist in exploatarea gazului de sist sau in speculatii pe bursele americane, nu a vazut si nu a auzit ca exista insa o problema in predictiile superputerii energetice americane revitalizate care isi revarsa gazele de sist asupra intregii lumi. In toata presa de specialitate se contureaza tot mai clar ideea ca acest ELDORADO este de fapt o actiune speculativa a afaceristilor de pe Wall Street. In realitate, devine din ce in ce mai clar ca revolutia exploatarii gazelor de sist este o umflare pe termen scurt, a balonului financiar pentru marile corporatii transnationale care speculeaza in domeniul energetic.
Altfel spus, o noua schema Ponzi, adaptata si exportata in Europa pentru a sustine actiunile speculative ale actorilor de pe Wall Street si a prietenilor “analisti de piata” lobby-sti, multi dintre ei responsabili pentru bula imobiliara din 2002 – 2007, dar si pentru schema, aplicata in domeniul energiei, care se numeste cazul ENRON-Texas, considerat unul dintre motivele declansarii crizei modiale.
Pentru lobbystii americani nu este o noutate schema Ponzi. Oare pentru politicienii de pe malurile Dambovitei sau Argesului – lobby-sti ai exploatarii gazului de sist, acesta schema din strategia asasinilor economici, este o necunoscuta?
Cu toate acestea compania americana, cu sustinatori sus-pusi, incepand cu domnul fost premier, de trista amintire, M.R.U., a obtinut, acorduri de concesiune in Romania pe o suprafata totala de 870.000 de hectare, situate in campiile din est si in regiunea de coasta a Marii Negre.
Atrag atentia actualilor sustinatori, care se afla la guvernare, in baza mandatului incredintat de noi, Parlamentul Romaniei, ca perimetrele concesionate firmei americane sunt, de fapt, regiuni populate cu peste un milion de cetateni romani proprietari ai terenurilor… la acestea se adauga si celelalte concesiuni din vestul tarii, unde efecul economic negativ a fost deja probat: pierderea imediata a clientilor pentru activitatea de turism balnear de la Baile Felix…
In zona litoralului Marii Negre, semnarea contractelor de concesiune, in perimetrele Vama-Veche, Costinesti, Adamclisi, care totalizeaza peste 300.000 de ha, au produs deja prejudicii economice majore prin devalorizarea propritatilor, panica intreprinzatorilor si investitorilor care manifesta tendinta de abandon a activitatii agricole, dar cel mai grav, devalorizarea bradurilor turismului estival prin prezenta spectrului instalatiilor de exploatare si al poluarii….
Mai este o problema care trebuie sa ne dea de gandit! Reprezentantii ANRM declara ca nu s-a acordat nici o licenta de exploatare a gazelor de sist… ci doar concesiuni pentru exploatari de gaze conventionale….Ce inseamna asta?
Apare deja suspiciunea ca printr-o manipulare speculativa, tinta grupurilor de interese sunt cele 109 miliarde de metri cubi de gaze conventionale razerva certa a Romaniei, care vor fi accesate si prezentate drept gaze de sist. Pretul pe mia de metri cubi: 8 -14 USD… declarati… Ce urmeaza? Liberalizarea preturilor la gaze pentru romani… la eternu 560 USD/mia de metri cubi….este un scenariu din ce in ce mai credibil…
Avand in vedere cele de mai sus, cred ca se impune o ancheta parlamentara care sa determine situatia reala si mai ales sa identifice prejudiciile provocate deja intereselor economice si sociale ale Romaniei si, mai ales, ale cetatenilor sai!
Va multumesc,
Sebastian Grapa,
Senator de Brasov