Schinduful (Trigonella foenum-graecum)

Schinduful (Trigonella foenum-graecum)

0 272

?


Este o planta anuala, cultivata in India, Nordul Africii, America. Este originara din Asia. Creste la noi in zona sud-estica a tarii, in special in judetele Constanta si Braila. De obicei este cultivata, dar in unele zone s-a salbaticit, crescand spontan mai ales acolo unde are caldura suficienta. Denumit si fan grecesc sau regional molotru, apartine familiei Fabaceae. Este o planta erbacee din familia leguminoaselor, intrebuintata ca nutret pentru vite sau folosita in bucatarie si in medicina.


Are frunzele de un verde deschis? ovale si cu marginea usor dintata, cu flori sun triunghiulare, colorate de la alb la violet. Face pastai lingi si curbate care contin seminte mici, de culoare cafenie. Semintele de schinduf se folosesc in tarile asiatice drept condiment: fie uscate, adaugate in amestecuri traditionale (curry), fie incoltite ca o verdeata picanta, in salate.



  1. Parti utile: semintele. Pastaile cu seminte se culeg cand sunt coapte in august si septembrie. Semintele se folosesc pentru prepararea extractului lichid sau tincturi, sau se macina si se folosesc in tablete.

  2. Utilizari medicinale:

– Uz intern:


????????? Diabetul de tipI si II non-insulinodependent .


????????? Valori crescute ale colesterolului? ? ?


????????? Crestere lactatie


????????? Anorexia -lipsa patologica a apetitului alimentar.


????????? Menopauza.


????????? Sterilitatea la femei si la barbati


????????? Colita, colon iritabil


-Uz extern:


????????? Ulcere varicoase – se aplica pe locul afectat cataplasma cu seminte de schinduf si se pastreaza vreme de o ora, dupa care se spala usor cu apa calduta si se lasa sa se usuce la aer. Daca ulcerul are tendinta de infectare, atunci se face mai intai un tratament cu tinctura de arnica aplicata local si abia apoi se trece la cataplasmele cu schinduf, care au efect cicatrizant si de grabire a regenerarii tesuturilor.


????????? Eczeme cu mancarimi – la prepararea cataplasmei cu schinduf, otet si apa (detaliata anterior) se mai adauga o lingura de pulbere de menta. Cataplasma se tine vreme de o ora – doua si apoi se indeparteaza. Are efect calmant, antiinflamator si antipruriginos (combate senzatia de mancarime).


????????? Cresterea sanilor – sanii pot creste in volum cu pana la 30% prin administrarea de infuzie combinata de schinduf, in care se adauga tinctura de marar (1 lingurita de tinctura la o cana de infuzie), cate trei doze pe zi. Ambele plante actioneaza rapid, intr-un interval de timp de ordinul saptamanilor, avand o actiune similara hormonilor feminini (estrogeni). Efectele sunt spectaculoase, insa exista si un dezavantaj: este necesara consecventa. Aceasta, deoarece pentru mentinerea efectelor este necesara o cura de 21 de zile, reluata la doua saptamani.


????????? Rotunjirea formelor, pentru femeile foarte slabe-Nu favorizeaza ingrasarea in sine, ci ajuta la cresterea proportiei de tesut muscular. Adica favorizeaza dezvoltarea musculaturii in detrimentul adipozitatilor. Mai mult, s-a observat la persoanele care fac tratament cu schinduf ca celulita se dezvolta mai lent. Se administreaza cate sase lingurite de pulbere pe zi, in cure de doua luni, cu 2-3 saptamani de pauza.


????????? Stimularea functiei sexuale-Principiile active pe care le contin semintele acestei plante trezesc senzualitatea, amplifica erotismul, stimuleaza trairile si realizarea actelor sexuale.


????????? Parul si unghiile – devin mai rezistente atunci cand se administreaza regulat schinduf. Acesta are efecte remineralizante si vitaminizante directe si, in plus, ajuta si la asimilarea acestor substante nutritive din alimente. Se fac tratamente de 3 luni cu pulbere de schinduf, din care se ia cate o lingura zilnic.



  1. Preparate:

????????? Infuzia combinata – 1-2 lingurite de pulbere de seminte de schinduf se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, dupa care se lasa la racit 20 minute. Se strecoara, se combina cele doua extracte si se beau cate trei cani pe zi, cu un sfert de ora inaintea meselor principale.


????????? Pulbere-Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, dupa care se face o cernere prin sita fina. Macinarea sa se faca cu 5-10 minute inainte de administrare, asa incat oxidarea principiilor active sa fie cat mai redusa. Se ia 1 lingurita rasa de pulbere de schinduf de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.


????????? Cataplasma –Se face din 2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de schinduf, care se combina cu un amestec in proportii egale de apa calduta cu otet, pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp de minimum 2-3 ore.


?


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.