Scleroza in placi poate fi tratata eficient

Scleroza in placi poate fi tratata eficient

0 240

Un transplant de celule stem hemopoetice, celule ce au capacitatea de a se transforma in celule sanguine si care sunt prelevate chiar de la pacientul care primeste transplantul, a avut efectul de a stabiliza si chiar de a ameliora starea pacientilor aflati in primul stadiu al sclerozei in placi, conform unui nou studiu medical publicat in ultimul numar al revistei britanice The Lancet Neurology, informeaza AFP.
In acest stadiu al maladiei, simptomele sunt intermitente si partial reversibile. Acest stadiu dureaza intre 10 si 15 ani, dupa care majoritatea bolnavilor patrund in cel de-al doilea stadiu, caracterizat de alterari neurologice graduale si ireversibile.
Pacientii care ajung in aceasta faza a bolii au fost supusi in ultimii 15 ani unui tip de tratament intensiv care le distruge imunitatea – prin iradierea organismului – si apoi le este reconstruit sistemul imunitar prin transplantul de celule stem provenite din propria lor maduva osoasa. Aceasta procedura medicala este extrem de invaziva, distrugand teaca de mielina ce protejeaza fibrele sistemului nervos central si este si toxica pentru organism, inregistrandu-se un indice de mortalitate de 3,3%.
Richard Burt, de la Scoala de Medicina a Universitatii din Chicago, alaturi de colegii sai, a incercat o procedura mai putin invaziva, care nu distruge teaca de mielina. Experimentul a fost realizat pe 21 de pacienti voluntari, aflati in primul stadiu al bolii si care nu au raspuns pozitiv la tratamentul obisnuit cu interferon, incercat initial. Toti acesti pacienti sunt tineri, avand varsta medie de 33 de ani, si sufera de scleroza in placi de aproximativ 5 ani.
Medicii au transplantat pacientilor celule stem prelevate din propria lor maduva osoasa. Dupa trei ani, starea de sanatate a 17 dintre cei 21 de tineri s-a ameliorat considerabil, in timp ce la nici unul dintre cei 21 nu s-a inregistrat o agravare a bolii. Aceasta procedura a fost bine tolerata de toti pacientii.
Conform cercetatorilor, aceasta noua procedura nu numai ca previne agravarea bolii, dar ii poate si inversa cursul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.